Зеленчукопроизводство

Предзимно засаждане на лук за зелено

Четвъртък, 06 Ноември 2014 12:06
Засаждането на луковичките става предзимно след 10-15 октомври, когато в почвата има достатъчно влага. То може да се извърши на етапи и да продължи до средата на ноември. Засаждането може да стане по различни начини – редово или ленточно. Броят на лентите в една леха също може да е различин, но най-често те са 6, тъй като това позволява оптимална обработка срещу плевелите. При ръчна обработка на насаждението редовете могат да са разположени напречно (на късо) в лентата за улеснено ръчно прекопаване на междуредията. Луковичките се засаждат на дълбочина 5-6 см, разстоянието между редовете или лентите е 10-12 см, а…

Лук за зелено на открито

Четвъртък, 06 Ноември 2014 12:01
Зеленият лук се отглежда като предкултура на средно късните зеленчуци, като домати, пипер, патладжан, зеле и др. Възможно е отглеждането му и за уплътняване на междуредията в млади овощни градини, стига това да не пречи на агротехниката на основното насаждение, както и съобразяването с растителната защита. Отглеждането на лук за зелено се осъществява с посадъчен материал от нестандартните (по-едри) главички на арпаджика, наречени попска или балучка. Те са с размери около 22 мм. Могат да се използват и тези под 10 мм, от които не може да се получи качествен лук за глави. В по-едрите главички се образуват повече от…

Да пренесем зеленчуковата градина вкъщи

Четвъртък, 06 Ноември 2014 11:14
Кои видове можем да отглеждаме при домашни условия Активната работа в зеленчуковата градина вече привърши. В момента в нея са останали само късните видове зеле, някои кореноплодни, както и засетите или засадени предзимно зеленчуци. За истинските любители на градината обаче нищо не е свършило, защото те я пренасят вкъщи. Разбира се, не може да отглеждате всички видове зеленчуци, но има такива, които се чувстват добре у дома и спокойно можете да ги засеете и да получите реколта от тях. . Най-често, а и най-лесно в домашни условия се отглежда лук. Може да се засажда кромид, чесън, както и многогодишен лук.…

Черна сърцевина по клубените на картофите

Петък, 24 Октомври 2014 10:12
При съхранението на картофите често се появява болестта черна сърцевина. Причината за заболяването е физиологична и се дължи на задушаване на вътрешните тъкани поради недостатъчен приток на кислород. В резултат сърцевината на засегнатите клубени потъмнява, става сиво-черна и по-късно изсъхва. Потъмняването стига чак до обвивката на клубена. Такива картофи не стават за ядене и за семе. Мерки за контрол при съхранение на клубените: • След изваждане клубините да не се оставят на големи ку пове и на силно слънце. • Температурен режим в складовото помещение 2-5°С и добро проветряване.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта