Зеленчукопроизводство

Подхранване с шербет

Четвъртък, 25 Юли 2013 11:35
Зеленчуците стават по-едри и вкусни   За постигане на по-висок добив и качествена продукция от плодните зеленчукови растения като домати, пипер, патладжан, краставици и др., в домашни условия се практикува т. нар. шербетуване, познато ни от старите градинари. Това е вид подхранване с органични торове – оборски от различни животни. То се прилага в периода, когато започнат първите беритби и растенията имат повишена потребност от достъпни хранителни елементи. За приготвяне на шербет се използва оборски тор от едър рогат добитък, най-често крави или от птици. За целта 2/3 от обема на даден съд се напълват с оборския тор след което…

Критичен период

Сряда, 03 Юли 2013 10:35
Условията през последните дни на юни предполагат възникването на сериозен проблем при доматите. Честите и обилни валежи придружени от хладно време и повишена въздушна влажност са благоприятни за развитие на двете основни болести при културата – картофена мана и кафяви листни петна (алтернария) още в началото на лятото.За да не допуснем заразяване още в ранен етап от развитието на доматите от тези две болести трябва да полагаме добри грижи. Те се състоят в редовно подхранване, окопаване, колтучене, премахване на долните 2-3 листа от стъблото и др. Поддържането на оптимален воден режим също има значение за доброто физиологично и здравно състояние…

Вируси по доматите

Сряда, 03 Юли 2013 10:21
През последните 1-2 седмици специалистите все по-често констатират симптоми по доматите, които най-много приличат на вирусно заболяване. Признаците са следните: по най-младите листа от връхната част на растенията се наблюдават разпръснати лимонено-жълти петна, които по-късно некротират (прегарят). Част от сложните листа на доматите са видоизменени в листни пластинки и също имат жълто оцветяване. Цветчетата са деформирани, дефектни и също пожълтели. Листата и плодовете от долните етажи са нормално развити, което показва, че растенията първоначално са били здрави. Заразяването е станало по-късно от външен преносител.Вирусните болести по доматите се дължат на няколко вируса – тютюнево-мозаичен, краставично-мозаичен и картофено-мозаичен. За да бъде…

Зеленчукопроизводството през юли - агротехнологични срокове

Събота, 22 Юни 2013 14:10
Зеленчуците изпитват все по-често се нуждаят от вода поради летните горещини. Правят се плитки окопавания след всяка поливка. Така рохкавият повърхностен слой намалява изпарението на водата от почвата и се удължава периода между отделните поливки. Преустановява се поливането на лука за глави, дините и пъпешите.   Не трябва да се окопават дълбоко освободените зеленчукови лехи от ранни пролетни култури като тиквички, краставици, ранни картофи и др. Тези лехи се разрохкват леко за да се запази структурата и влагата на почвата.   За да се осигури нормална реколта от зелен фасул за късна консумация и за консервиране,  сеитбата му трябва да…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта