Ъгловатите петна се причиняват от бактерия

Болестта ъгловатите петна напада всички тиквови култури, но най-голяма вреда нанася при краставиците.

По листата се образуват характерни мазни петна, ограничени от нерватурата, поради което имат характерна ъгловата форма. От там идва и популярното име на болестта – ъгловати петна. От долната страна на листата се образуват дребни капчици от бактериален ексудат, които през деня засъхват от високите температури. По-късно тъканта в петната опадва и листата стават като надупчени. При силно нападение от бактериоза по-голяма част от листната маса може да загине.

Причинителят на болестта е бактерия, която се запазва в семената до 3 години. Тя се запазва и в растителните остатъци, а за известно време и в почвата. От там при дъждовно време се разнася с капките вода или от насекоми и осъществява заразяване на здрави растения.

Бактериалните болести по растенията не се лекуват, борбата има профилактичен характер за ограничаване разпространението на здрави части. При поява на болестта растенията се пръска с медни фунгициди, като шампион ВП – 30 г, фунгуран – 20 г и др. Може да се използва и дитан М- 45 в доза 20 г. Дозите са за 10 литра вода.

Петър Кръстев

Прочетена 500 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта