Листните зеленчуци натрупват най-много нитрати

Използването на големи количества минерални торове, в т.ч. и на азотни (амониева селитра), без да се имат предвид нуждите на растенията от хранителни вещества и почвените характеристики, може да доведе до извънредно сериозни последствия за здравето на хората и животните.

Употребата на най-широко използваните минерални торове - азотните (амониева селитра), трябва да бъде съобразена, както с изискванията на културните растения, така и с други фактори.

Обикновено излишъкът от азот в почвата се натрупва под формата на нитрати, които не се поглъщат от нея и могат да бъдат измити с водата от валежите или напояването. Така те достигат до подпочвените води и водят до замърсяване на питейната вода.

Земеделските култури са способни да натрупат в тъканите си големи количества нитрати, които не могат изцяло да бъдат оползотворени от тях и могат да бъдат усвоени от човека. Нитратите погълнати от човека, могат да бъдат превърнати от стомашни бактерии в нитрити, които сериозно увреждат човешкия организъм. Многобройни проучвания доказват, че най-голямо количество нитрати човек може да приеме от листните зеленчуци, (70 %), следвани от питейната вода (20 %).

Петър Кръстев

Прочетена 504 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта