При сеитба на хибридни семена: възможни варианти

Генетиката твърди, че когато се сеят семена събирани от хибриден плод, а не от директен сорт, то от него ще се получи нещо, което няма да прилича на това растение, от което са събрани семената. Селекционерите не се ангажират с резултатите в такива случаи.
Поради високата цена на "правилните" хибридни семена от селекционните фирми или от незнание, производители често прибягват до сеитба на събрани от градината семена.
"Забелязах това явление във всички бедни страни, където трябваше да отида", каза Ян де Бруин, генерален директор на холандската фирма Ергон Сейд, която е специализирана в селекция на хибриди за зеленчукови култури.
Самите производители на зеленчуци считат сеитбата от семена, които са събирали сами за лотария, надявайки се да спечелят. И техните очаквания не са неоснователни.
Както каза Ян де Бруин, резултатът зависи от това, колко са родствени помежду си формите, които са се използвали при селекцията за получаване на определен хибрид.
"Ако родителските форми са в далечни връзки помежду си, вероятността за наследяване на родителските черти в растенията, отглеждани от събирането от хибридни семена са малки, а производителят го очакват само разочарования“, казва ръководителят на холандската компания.
Ако родителските форми са близкородствени, вероятността за наследяване на родителските черти, по-специално такива като високи добиви, устойчивост на болести, вкус, търговски вид - е сравнително висока.

Петър Кръстев

Прочетена 901 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта