Правилната почва за разсад е ключът към успешното отглеждане и добрата реколта. Грешките се избягват лесно, защото изискванията към нея не са толкова сложни. Можете да направите субстрата със собствените си ръце.

Независимо от културата, която ще отглеждате, почвата трябва да има следните свойства:

  1. Почвата трябва да е рохкава, пропусклива за вода и въздух. Всъщност, това е едно от най-важните изисквания. Когато се съхранява, такава почва не се превръща в топка, не образува коричка, не се втвърдява. За съжаление такива почви са редки - затова е невъзможно да се вземе земя от градината и в нея да се отглежда разсад.

  2. Плодородна. В субстрата за разсад трябва да има достатъчно количество органични вещества, необходими микроелементи - всичко да е в изобилие, но не и в излишък. Този индикатор може да бъде различен за отделните растителни видове. За някой растения е полезен един елемент, за други той не носи нищо добро. Ето защо в магазините срещате универсални - със стандартен набор хранителни вещества, а срещате и специални - с определен набор от хранителни вещества.

  3. Почвата за разсад трябва да бъде задължително обеззаразена. Без спори на гъби, патогенни бактерии, семена от плевели, яйца и ларви на неприятели. Поради тази причина не трябва да се използва почва, на която сте отглеждали разсади по-рано.

Обеззаразяване на почвата може да направите чрез загряване във фурната за 40 минути при 180 градуса. В опит да премахнем всички вредни примеси, понякога достигаме абсурд и забравяме най-важното изискване - субстратът трябва да остане жив! Полезните бактерии в почвата могат да умрат заедно с патогените, които ще увредят разсада.

Друг добър начин за обеззаразяване на почвата е чрез измръзване - естествените процеси, които се случват ежегодно в природата. Оставете субстрата на балкона по време на големите студове през зимата.

  1. Почвата трябва да бъде взета от екологично чисти места. На 100% чистота на субстрата никой не може да гарантира, дори и производителите на готови почвени смеси. Избягвайте райони в близост до магистрали, бензиностанции, индустриални зони, градски тревни площи и за съжаление, селскостопански полета, където се прилагат различни пестициди.

  2. Проверете киселинността на почвата за разсад. Тя трябва да е неутрална.
    След като спазите горните изисквания може да преминете към приготвяне на почвения субстрат, като смесите следните компоненти : 3 части почва; 1 част торф; част 1 пясък, 1 част оборски тор.

    Петър Кръстев

Прочетена 6490 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта