Морковите не понасят кисели почви

Сеитбата на моркови за ранно производство започва веднага щом времето позволи да се работи в градината. Удобството на по-ранната сеитба на моркови е в това, че семената им поникват без допълнителни грижи за почвената влага и добивът е по-висок.Морковите може да се сеят от февруари до към средата на юни.

Преди да престъпите към сеитбата обърнете внимание на избора на място. Най-подходяща за отглеждане на моркови е леката глинесто-песъчлива почва с добър въздушен режим. Морковите не понасят висока почвена киселинност и торене с пресен оборски тор.

Засяването е ръчно, като може да бъде разпръснато на фитарии или редово. За 10 кв. м са нужни 6 г семе. Дълбочината на сеитбата на морковите е 2-3 см.

При разпръсната сеитба семената се посипват с пресята торо-почвена смес и леко се притъпкват. Ако почвата е тежка не трябва да се притъпква, защото бавнопоникващите семена няма да могат да я пробият.
При редова сеитба на моркови върху добре подравнената почвена повърхност на тировете се правят браздички на разстояние около 20 см една от друга. Семената се сеят ръчно в браздичките, след което се заравят с гребло. Отгоре се разхвърля пресят разложен оборски тор, за да се запази влагата. Притъпква се леко с дъска.

Петър Кръстев

Прочетена 923 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта