След каква култура се сеят репички

Всеки градинар трябва да може да планира и редува правилно културите, защото количеството и качеството на получената реколта зависят от това. Съвместимостта или несъвместимостта на съседните растения влияе на добива, от нея зависи и нападението от болести и неприятели по отглежданите растения. Така например някои култури като домат, патладжан и картофи (от едно семейство), страдат от едни и същи заболявания и се нападат от едни и същи неприятели.
Освен това, през вегетацията си растенията извличат от почвата определени хранителни вищества, по тази причина трябва да се внимава за това, какво е било засято/засадено и какво ще се сее/засажда на определена площ.
Мнозина не знаят, след какви култури могат да се засеят репички. Тези кореноплоди са едни от първите зеленчуци пролетта и не се нуждаят от специални условия, но все пак има някои правила, с които трябва да се съобразявате.

Не трябва да се сеят репички на място, където преди това са отглеждани растения от същия вид или от едно и също семейство. Това при репичките са всички видове зеле, хрян, ряпа. Най-добрите предшественици са картофи, домати, патладжан, краставици.

Какво може да се тглежда след репички?
На лехата, на която предходната година сте отглеждали репички сега най-добре е да засеете боб, грах, тиква, тиквички, дини, пъпеши.

За да се увеличи ефективността от единица полезна площ, може да засеете репички между други култури, които ще дадат по-късна реколта. Такива са домати, краставици, моркови, а също и лук. До прибирането на репичките тези зеленчуци няма да имат време да се развият и да засенчат кореноплода.

Петър Кръстев

Прочетена 1519 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта