300x250 static

Защо морковите поникват трудно?

Ускоряване покълването на семената е първата част от грижите за морковите, защото ако са нестандартни, за да поникнат е нужно да се чака 2-3 седмици.
Най-добрият начин да се постигне това е  лехите да се покрият с нетъкан покриващ материал. Покритието предпазва почвата от изсъхване и преовлажняване от дъжд,както и от температурните промени. То се премахва веднага след поникването на първите растения.
Почвената кора, особено при глинести почви също е причина за трудното поникване на морковите. Тя блокира достъпа на въздух до семената, което пречи на и без това трудното поникване на морковите. Ако лехата със засяти моркови бъде подложена на силен дъжд и след това се образува почвена кора се препоръчва внимателно разрохкване. То не трябва да става по обичайния начин. Ако нямате подходящ инструмент, може да използвате най-обикновена вилица.
При благоприятни условия семената на морковите покълват и поникват 2 седмици след засяването. Ако времето е студено поникването може да се забави  до 3-4 седмици и по-късно.

Защо морковите поникват толкова дълго? Защото след покълването на семената, първо започва да нараства главният корен, а след това започват да се появяват листата на повърхността на земята. Когато коренът се вкорени добре, тогава започва растежът на листата.
Затова не се препоръчва поливане на морковите непосредствено след поникването им. Необходимо е да изчакате поне една седмица, така че корените да се развият по-добре в зоната до която прониква водата, след което растенията могат да се полеят.

Петър Кръстев

Прочетена 2325 пъти Последно променена в Петък, 27 Април 2018 10:17
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта