Доматите отново са проблемна култура

През последните две-три седмици над 50% от въпросите на любителите зеленчукопроизводители, а и не само на тях, сасвързани с въпроси за проблеми при отглеждане на доматите. В повечето от случаите наистина се касае за наличие на болести, но има и неща които ви притесняват неоснователно.

Листно завиване

Много често въпросите са на какво се дължи завиването на листата на доматите. Причините тук могат да се дължат на различни неща: вирусно заболяване, недостиг на хранителни елементи, физиологична реакция в резултат от прилаганата агротехника.

Вирусно заболяване

Ако листата са дребни и пластинчати, завити като пури, на пипане шумят като мачкане на хартия и по тях се наблюдават хлоротични (жълти) петна, които по-късно прегарят, най-вероятната причина е вирусно заболяване. Такива растения трябва незабавно да се унищожават, за да не станат причина за заразяване и на здравите.

Липса на хранителен елемент

. При нормални по големина и оцветяване листа, но завити на пура може да се предполага, че причината е липса на даден елемент. Тези признаци са характерни за доматите при недостиг на мед. Тогава пръскайте с листни торове съдържащи елемента мед, по възможност в хелатна форма – най-лесно усвоима от растенията и с проникващо действие.

Нарушена агротехника

При отглеждане на доматите трябва да се съблюдават и специфичните особености на културата. Нарушаването на агротехниката, което най-често се дължи на нерегулиран воден режим, също води до листно завиване. То не е болестна проява, а само физиологично явление. Независимо от това, такива растения дават по-малко плодове и те са с ниско качество.

Петър Кръстев

Прочетена 630 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта