Овощната градина

Дървото издържа до минус 20 градуса

Петък, 06 Декември 2013 14:17
Райската ябълка предпочита добре осветени и защитени от вятър места с плодородна почва. Тя има ясно изразен продължителен период на зимен покой и издържа студове до минус 20˚С. ФОРМИРАНЕ Височината на стъблото на райската ябълка може да е до 1 м, но това зависи от сорта и формата на короната. Подходяща е свободно растяща корона с 3-5 скелетни клона. Видът не изисква специална резитба, освен за отстраняване на сухи, наведени или повредени клони. ТОРЕНЕ И ПОЛИВАНЕ Препоръчително е редовно внасяне на оборски тор на 2-3 години, а минерални торове се внасят рано напролет и през юли. Неколкократното поливане през лятото…

Дървото на райската ябълка има три разновидности

Петък, 06 Декември 2013 12:51
Плодовете на райската ябълка са големи и са оцветени от жълто до оранжавочервено. Те са с богато съдържание на захари, витамини, включително витамин Е, пектин, каротин и минерални соли. Този състав им придава високи хранителни, диетични и лечебни свойство. Използуват се за консумация в прясно състояние, за сушене или преработка в сладка, желета, мармелади, сиропи, напитки и др. ДИВИТЕ ФОРМИ СЛУЖАТ ЗА ПОДЛОЖКИ Райската ябълка има три разновидности – обикновена, виргинска и кавказка хурма, които се различават по едрината на плода и формата на короната. Кавказката и виргинската служат най-вече като подложки. При подложка Кавказка хурма, тя може да се…

Райска ябълка

Петък, 06 Декември 2013 12:41
Райската ябълка е позната на човечеството от дълбока древност. В Китай и Япония се отглежда от незапомнени времена, от където е пренесена в Европа под названието Японска хурма, първо във Франция през 1760г., след което е разпространена по цялото средиземноморие. Известна е и с наименования- Субтропична хурма, Източна хурма, Каки, Персимон. Свежите плодове съдържат 17-20% захари и над 70% в сушените, като 85-90% от тях е фруктоза, поради което са полезни за болни от диабет. Съдържат също протеини 0,33-1,18%, пектин, малко киселини 0,41-0,92%, танин 0,10-1,50%, соли,витамини(до 45mg% витамин C, до 6,3mg% каротин, до 39mg% йод, витамините Р,Е и др.). Поради…

Срокът на съхранение може да бъде удължен

Петък, 06 Декември 2013 12:35
Ако помещенията, в които се съхраняват плодове са прекалено сухи, може да се обвият в хартия, хартиени лентички или да се поставят в дървени стърготини в щайги или други подходящи съдове. Срокът на съхранение в такива помещения може да се увеличи значително, ако поставите плодовете в полиетиленови пликове по 1-1,5 кг с дебелина на фолиото 0,05 мм, защото при по-тънко такова те се съхраняват лошо. В периода на съхранение плодовете се преглеждат периодично през 1-2 седмици, като се почистват от загнили и повредени.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта