300x250

Овощната градина

Не торете дръвчетата с азотен тор

Сряда, 31 Юли 2013 14:01
В никакъв случай не торете с азотен тор плодните дръвчета, храсти и други многогодишни растения през втората половина на лятото. Това би довело до поява на нови летрасти, за които оставащото време до края на лятото няма да е достатъчно, за да узреят. Така растенията ще се окажат неподготвено за зимата и вероятността да измръзнат е много голяма. Сега свършете три неща в градината1. Редовно събирайте падналите под дръвчетата плодове – ябълки, круши, сливи и др. Те вероятно са червиви и в тях има ларви на плодови червеи. Не им давайте възможност да оживеят и с нова сила да се…

Трудно понася жегите

Сряда, 31 Юли 2013 13:15
Малината предпочита северни изложения Малината вирее най-добре в прохладни и влажни райони, в които по време на зреенето на плодовете няма продължителни засушавания и горещи сухи ветрове. Единствено ремонтантните сортове, които плододават два пъти годишно, изискват по-топли райони, за да узряват и плодовете от последните завръзи - в началото на есента. Предпочита рохкава и чиста от плевели почва В зависимост от конкретните условия се прилагат от 3 до 4 плитки обработки за поддържане на почвата чиста от плевели и в рохкаво състояние. За запазване на почвената влага по-продължително време, почвата се обработва след всеки дъжд или поливка. Поливането е постоянна…

Агротехнически срокове

Сряда, 31 Юли 2013 11:48
Ягодите се засаждат през август Най-доброто време за засаждане на ягоди е месец август.Засадените през това време ягоди успешно се вкореняват и залагат плод за следващата година. Но трябва да се има предвид, че ако времето е много горещо, както сега, най-добре е да се изчака до началото на септември. Вкореняването на дъщерните розетки на ягодите в топло и сухо време е трудно. Най-доброто време за засаждане на разсада е в хладно време. Качества на разсада Смята се, че най-добри за посадъчен материал са първите розетки, намиращи се най-близо до растението-майка. По принцип не е толкова важно какъв е порядъкът…

Сливите вече зреят

Вторник, 30 Юли 2013 16:08
Изсушени стават за директна консумация и за ошав При сливите най-подходящи за сушене са старите български сортове, наричани от по-възрастните хора балкански сливи. Такива са местните сортове Габровска, Кюстендилска синя слива и Троянска синя 2-24 и др. Освен тях за сушене стават и Стенлей, Тулеу грас, Стринава и др.. За сушене се подбират напълно узрели плодове, в които са натрупани много захари. Измиват се добре и се поставят за изцеждане върху мрежести решетки. Преди сушенето сливите се попарват в пепелна вода за 2-3 минути. Използва се пепел от изгарянето на дъбови или букови дърва. След това попарените сливи се измиват…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта