Овощната градина

Молци оплитат гроздето в паяжина

Сряда, 18 Юли 2018 22:51
Шареният гроздов молец е малка пеперуда с доста пъстри крила. Развива три поколения годишно. Зимува като какавида под старата кора и в пукнатините на коловете. Вреди нанасят гъсениците. Второто поколение се явява през юли и оплита гроздовите зърна в паяжини. Третото поколение е опасно през август в зазряващото грозде. Еднопоясният гроздов молец е също малка пеперуда, която по средата на крилата си има тъмнокафяви ивици. За разлика от шарения молец развива две поколения годишно. Пеперудите от второто поколение летят през юли. Повредените от молци зърна са податливи на болестта сиво гниене. Пръскането се извършва, когато се установят 7-8 гъсеници на…

Сивото гниене харесва високата атмосферна влага

Сряда, 18 Юли 2018 22:48
Сивото гниене по гроздето се причинява от гъба, която напада освен лозата и ягодите и малините. Явява се в хладна пролет по цветовете и дръжките на току-що оформени зърна и дори по нежните леторасти. Покрива ги със сив, плесенов налеп като предизвиква тяхното загиване. По гроздето първите признаци на сивото гниене са светлокафявите петна по кожицата, която твърде лесно се свлича и месото се оголва. Болестта напада гроздето през целия вегетационен период, дори и по време на гроздобера, когато има висока атмосферна влага и по-ниски температури, благоприятни за развитието му. Най-подходящите моменти за пръскане са: след цъфтеж, преди да се…

Балансираното торене намалява риска от напукване на зърната

Сряда, 18 Юли 2018 22:45
За всяка фаза от развитието на лозата се изисква определено съотношение на хранителните елементи. В началото на вегетацията тя се нуждае от повече азот. По време на цъфтежа и нарастване на зърното е необходим фосфор, а при зазряването рязко падат нуждите от азот и се увеличават тези от калий и фосфор. От тук следва, че ролята на всеки хранителен елемент в определен момент на развитие на лозовия храст не трябва да се подценява. Растенията трябва да се обезпечават с нужния елемент в конкретния момент и в необходимото количество. Това максимално намалява риска от напукване на зърната. При високата влажност оидиумът…

Най-важните елементи за хранене на лозата

Сряда, 18 Юли 2018 22:43
Азот Азотът усилва растежа, следователно той е елементът, който задава на клетъчно ниво увеличаването на размерите. Така при засилено азотно торене, се засилва растежът на леторастите, на междувъзлията. Азотът помага за натрупването на повече влага в тъканите и клетките. Зърната са по-воднисти, понижава се захарността не толкова за сметка на количеството въглехидрати, колкото за сметка на понижаване на тяхната концентрация. Това се наблюдава особено при обилно поливане или силни дъждове в периода на зреенето. Освен това при мускатните сортове се наблюдава намаляване на мускатовия вкус. В същото време, способствайки за увеличаване обема на меката част на зърното, азота не увеличава…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта