Овощната градина

Дръвчетата имат нужда от допълнително торене

Петък, 11 Май 2018 13:09
Овощните дръвчета растат и плододават, като използват хранителни вещества от ограничен обем почва през целия си живот. Този обем не е в състояние непрекъснато да поддържа необходимото количество елементи за нормалния им живот. Затова се налага периодично почвените запаси да бъдат обогатявани чрез торене. Торенето на овощните дръвчета се прави по два начина: . почвено; . и листно. Почвеното торене е основно Основното торене е внасянето на хранителни елементи в почвата. Обикновено то се прави в началото или края на вегетацията на дръвчетата. С него се внасят и трите основни макроелемента – азот, фосфор и калий. През вегетацията - листно…

При костилковите признаците на недостиг и излищък на елементи лесно се познават

Петък, 11 Май 2018 13:07
Недостигът или излишъкът на макро- и микроелементи предизвиква разнообразни неинфекциозни болести по костилковите овощни видове, които се отразяват върху жизнеността на растенията, количеството на продукцията и нейното качество. Дефицитът на азот предизвиква издребняване на листата при черешата и разливащо се между нерватурата пожълтяване или дори побеляване. В някой случаи по листната петура се появяват оранжеви, червени или пурпурни петна. При остър недостиг листата окапват много преди нормалния листопад. Плодовете остават дребни. При недостиг на фосфор листата на черешата и вишнята остават дребни, със сивкав, а в някои случай с пурпурен оттенък. Развитието на растенията е потиснато. Цъфтежът и плододаването са…

Без микроелементи няма нормално плододаване

Петък, 11 Май 2018 13:05
Борът е необходим в много малки количества на растенията. Поради специфичния му ефект обаче, борният недостиг води до загиване на пъпките по върховете на леторастите - това е така нареченото суховършие, а кората на стъблата при някои ябълкови сортове почервенява и подпухва. Плодовете са с уродлива форма, а при някои крушови сортове придобиват ръждив вид. В плодовото месо се появяват кафяви петна или групи от некротични клетки, известни като корковидни ядки или суха петнистост. Понякога петната се напукват. Такива повреди се срещат често по крушовите сортове Боскова бутилковидна, Клапов любимец и Хардиева масловка Симптомите при магнезиев дефицит са сходни с…

С калция ще избегнете горчивите ядки по плодовете

Петък, 11 Май 2018 13:03
При калциев недостиг върховете на леторастите засъхват, листата се завиват и некротират по периферията. При калиев дефицит листата на ябълката добиват кафявочервеникав цвят. При остър калиев недостиг те засъхват по краищата и изглеждат като обгорели. По плодовете на ябълката, дюлята и по-рядко на крушата се развиват сравнително едри, повърхностни, леко хлътнали, тъмнокафяви петна, разположени най-често в чашечната област. При дюлята петната са многобройни и значително по-дребни. Повреденото плодово месо придобива гъбеста консистенция поради умъртвяване на тъканите. Тези симптоми са известни като горчиви петна или горчиви ядки. Те се появяват силно в овощни градини с големи колебания на почвената влага, в…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта