300x250

Особености за отглеждане на десертния сорт грозде Султанина

Сорт Султатина е безсеменен десертен сорт грозде. Това име е по-популярно в Гърция, където се отглежда на големи площи за производство на стафиди, а в България е познат като сорт Бяло едро без семе. Той е основен сорт за всички страни, които произвеждат стафиди. Сортът е средно до късно зреещ. В южните райони на нашата страна узрява през втората половина на септември, а в северните – в началото на октомври.

ПЛОДОДАВА ДОБРЕ, КОГАТО ИМА МНОГО СТАРА ДЪРВЕСИНА

Лозите имат буен растеж, който обуславя и особеностите на резитба. У нас в миналото е отглеждан като приземен Гюйо, но поради слаба родовитост, тази формировка е изоставена и не се практикува. Уставнновено е, че Султанина прлододава много добре на формировки, които имат много стара дървесина, каквита са и асмите. Затова, особено в личните дворове и вили, най-подходящата формировка е асмовидното отглеждане със смесен тип резитба – чепове и плодни пръчки или стрелки.

СКЛОНЕН Е КЪМ ИЗРЕСЯВАНЕ

Буйният растеж на сорт е причина за изресяване на гроздовете. За да се предотврати това физиологично явление е необходимо да се прилага зелената операция – приципване на леторастите (премахване на върха с 2-3 недоразвити листа). За да има търсеният ефект операцията трябва да се приложи преди цъхтежа, след образуване на ягоридата.

ЧУВСТВИТЕЛЕН Е НА СТУД И СУША

Сортът Султанина има добра устойчивост към гниене, но е много чувствителен към студ и засушаване. За да се развива добре при сухи лета е необходимо да се направят 2-3 поливки. По-високите места с опасност от екстремни ниски температури през зимата не са подходящи за отглеждането му, защото има опасност от измръзване. Освен това там не могат да се наберат необходимите температурни суми за узряване на гроздето. Затова най-добрите места за отглеждане на Султанина са в Югозоподната част на страната.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПОЧВИ

Сорта Султанина се развива най-добре на богати, но леки почви. Те трябва да са разположени на южно изложение за да могат да се наберат необходимите температурни суми.

Петър Кръстев

етикети:
Прочетена 6569 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта