Преглеждайте плодовете за поява на монилия

Монилинията е паразитна гъба, която ще намерите във всяка ябълкова или крушова овощна градина по време на наедряването и зреенето на плодовете. Ще установите повреди от нея и във всяко плодохранилище.

Наличието на гъбата ще откриете лесно и със сигурност ще я познаете от пръв поглед, защото външните признаци и симптоми на заболяването са твърде характерни. Това са различно големи закръглени кафяви петна по плодовете с концентрично разположени в тях пръстени, образувани сякаш от някаква охрено оцветена плесен или черни петна, които изглеждат като покрити отгоре с гланц, които обикновено са без пръстени по тях.

НАРАНЕНИТЕ ПЛОДОВЕ СА ЛЕСНО УЯЗВИМИ

Когато спорите на патогена попаднат по наранени плодове още на самото дърво или в плодохранилището (повреди от градушки или от невнимателни берачи, както и повредени от плодови червеи), те покълнват и навлизат през раните в тъканите.
Там се разрастват в мицел, а по повърхността на плодовете се появяват най-напред кафяво или черно обагрени петна, по които след това се развиват един след друг и плесеновидните пръстени с туфи от спори. Нападнатите от паразитната гъба плодове преждевременно окапват или остават по клоните и изсъхват.

Петър Кръстев

Прочетена 954 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта