Опадат ли листата, можем да режем дръвчетата

Резитбата на дръвчетата е основен способ за постигане на определени цели. Най-важната от тях е получаване на оптимално количество качествена продукция. Според целта възрастта на овощните дръвчета, резитбите биват:

. РЕЗИТБА ЗА ФОРМИРАНЕ

Тя се прилага на млади дръвчета до 4-5 годишна възраст, когато те са в преиод на усилен растеж. С нея се постига оформяне на избраната корона подходяща за съответния овощен вид. Тази резитба запчва от първата година на засаждането и продължава до окончателното формиране на короната.

. РЕЗИТБА ЗА ПЛОДОДАВАНЕ

Преминат ли дръвчетата младенческия период, който при различните видове и с различна продърлжителност, започва резитбата за плододаване. Основната задача на тази резитба е чрез прореждане, просветляване и съкращаване да се осигури достатъчно количество обрастваща дървесина, която да редовна и оптимална по количество плодова реколта.

. РЕЗИТБА ДА ПОДМЛАДЯВАНЕ

Подмладяващата резитба се прилага при дървета, чийто растеж е спрял преждевременно или поради старост и плододаването е слабо и некачествено. Според степента на застаряване се прави подмладяваща резитба на различни части от дървото - обрастващи клонки, върховете на скелетните клони и разклонения, които се съкращават на многогодишна дървесина - 4-6 годишна, или се подмладява цялата корона, като силно се съкращават скелетните клони и разклоненияи се премахва почти изцяла застарялата плододаваща дървесина.

Петър Кръстев

Прочетена 1198 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта