Резитба на корените

Резитба на корените се извършва непосредствено преди засаждането на овощните дръвчета. В момента на засаждането всички корени трябва да имат пресни рани, затова непосредствено преди засаждането се извършва резитба на корените, при която:

  • наранените по дължината си корени се режат до здраво;

  • на останалите запазени здрави по цялата си дължина корени се опресняват направените по краищата рани при ваденето на дръвчетата. Опресняването на раните се състои в изрязване до жива част на наранените и засъхнали краища на корените.

Както всяка резитба, и тази трябва да бъде извършена с остър инструмент, за да се получат гладки отрези, които по-лесно зарастват.

Някои овощари режат късо дебели и здрави корени. Други извършват резитбата на корените много преди засаждането на дръвчетата, което води да засъхването на отрезите. Едното и другото са грешни практики. На дръвчетата трябва да бъдат най-грижливо запазени повече и по-дълги корени, на които да се направят гладки отрези непосредствено преди засаждането. Тогава раните зарастват бързо и прихващането е леко. Само свежите, калусирали вече рани не се опресняват.

Петър Кръстев

Прочетена 641 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта