При резитбата на овощните дръвчета има принципи

Резитбата е основна операция при отглеждане на плодни дръвчета. С нея се цели нормално развитие на дръвчетата и получаване на оптимални и качествени добиви. За да се постигне всичко това, намесата на овощаря трябва да започне още в първата година след засаждане.

Изграждането на здрав скелет е много важно

За да се подготвят дръвчетата за носене на бъдещия плодов товар, те трябва да имат изграден здрав скелет. Това означава да направим така, че да осигурим здраво срастване между скелетните клони и скелетните разклонения на дърветата.

Здравината на срастване зависи от ъгъла на разклоняване

Ъгълът на разклоняването на скелетните клони трябва да бъде най-малко 45° спрямо вертикалната ос на централното стебло (водач). При по-остър ъгъл срастването е по-слабо и най-често води до разцепване.

Има и други фактори за здравина на връзката

Здравината на срастването зависи и от дебелината на двете части. Колкото по-дебела е частта, която носи разклонението, толкова по-здрава е връзката между тях и обратно. При еднакви или близки по дебелина части, дебелината на срастването силно намалява.

Скелетните клони трябва да са в ограничен брой

Здраво срастване между стеблото и скелетните клони се получава, когато на един етаж има три, най-много четири скелетни клона. При сортове с прибранорастящи корони е за предпочитане да се оставят три скелетни клона на етаж, а при сортове с по-широки (отворени) корони броят на клоните в един етаж може да бъде четири, като те са разположени на кръст.

Петър Кръстев

Прочетена 1799 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта