300x250 static

Преовлажняването на почвата води до повреди при дръвчетата

Повредите от преовлажняване са известни като кореново задушаване (асфиксия). Прекомерното преовлажняване нанася не по-малко повреди на овощните растения от недостига на влага в почвата. Физиологичните смущения, причинени от преовлажняване на почвата, при нашите климатични условия предизвикват често загиване на цели дървета. Такива явления се наблюдават при обилни валежи или поливане, при което се повишава нивото на подпочвената вода. Това се среща най-често при псевдоподзолистите горски почви от припланински и планински райони с близко разположен до повърхността глинясал хоризонт, съдържащ големи количества железни и манганови конкреции, който задържа и не пропуска водата, постъпила чрез падналите валежи или в ниски места покрай реките с близки подпочвени води. С повдигане нивото на подпочвените води се изгонва въздухът от почвата, където е разположена кореновата система, влошава се въздушният дренаж на почвите, липсва кислород, без който не е възможно образуване на активни бели коренчета, които да всмукват водата и разтворените в нея хранителни елементи.

Временно преовлажняване на почвата може да се получи рано през пролетта в поречията на реките при топене на снеговете и при обилни валежи. Последиците от преовлажняването са особено тежки при слабо отцедливи и студени почви - активните бели коренчета отмират или не започват своевременно да всмукват, вследствие на което настъпват преустановяване на растежа на леторастите, предивременно пожълтяване и отмиране на образуваните листа и опадване на завръзи.

Промени и увреждания настъпват при преовлажняване и в проводящата система - корените потъмняват, след това стават черни със синкав оттенък, кората се напуква, на места се издува, отлепва се от дървесината и отмира. По измененията, които настъпват в кората на проводящите корени, може да се преценят състоянието на кореновата система и водно-въздушният режим на почвата.

Кислородът е необходим за дишането на корените. Особено чувствителна е зоната на всмукването, където при благоприятни условия се образуват почти непрекъснато коренови власинки. Поставени дори за 30 мин в безкислородна среда, корените преустановяват образуването на нови власинки. Преовлажняването предизвиква забавяне или спиране на растежа, дребнолистие и предивременно настъпване на листопада. Наблюдават се нарушаване на целостта на палисадната тъкан в листта и разрушаване на пигментите, в резултат на което се появява некроза и хлороза. Хлорозата, предизвикана от преовлажняване, се различава от широко разпространената варова хлороза. Хлоротичните повреди по листата започват от основата към върха на листата, докато варовата хлороза - откъм върха на младите листа. Интересно е да се отбележи, че повредите от преовлажняване твърде много наподобяват повредите по листата от суша.

Петър Кръстев

Прочетена 495 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта