Мерки за предпазване от преовлажняване

За да се предпазят растенията от предивременно опадване на листата и изсъхване на клонките и клоните или цели дървета, предизвикани от преовлажняване, трябва много внимателно да се подхожда при избора на места за насаждения и при подготовката на площта. Необходимо е да се избягват, когато е възможно, светлосивите горски почви с плитко разположен, глинест, водонепропусклив почвен пласт, особено на равнинни тераси със слаба отточност на повърхностните води. Да се използват подходящи подложки, които по-добре понасят неблагоприятните условия на преовлажняването.

Специално внимание трябва да се отдели на предварителните мелиоративни и подобрителни мероприятия по създаването на добър въздушен дренаж в почвите, които крият потенциална опасност от преовлажняване.

За планинските и полупланинските райони, може да се препоръча сравнително прост, евтин и достъпен метод на отводняване, за отстраняване на повърхностното преовлажняване. Отводнителната система представлява открита мрежа от канали, прокарани по посока на наклона на терена.

Риголването, което се прави съобразно с преовлажняването и варира от 30 до 50-60 см, с което се улеснява отводняването и се подобрява аерацията на почвата.

Варуването, обилното торене с оборски тор и зеленото торене трябва да бъдат включени като необходими мероприятия при подготовката на площите за създаване на новите насаждения.

Петър Кръстев

Прочетена 490 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта