Влагата е необходима за нарастване на плодовете

През юни и юли при всички овощни видове протича процес на интензивно нарастване. Това е периодът, в който най-усилено растат корени, листа, леторасти, плодове и други органи. В този етап дръвчетата се нуждаят от най-много вода, тъй като голяма част от нея се изразходва за транспирация (изпарение). Транспирацията е процес, който се влияе от температурите на въздуха и служи за охлаждане на растенията.

Основен източник на влага е почвата

Основен източник на вода за растенията е почвената влага. Тя е необходима на корените за разтваряне на жизнено необходимите хранителни вещества, които чрез тях се придвижват към надземните части на растенията.

Влагата трябва да е оптимална

Овощните дървета се развиват нормално при влажност на почвата 65-80%. Недостигът на вода през летния период съчетан с високи температури на въздуха води до преждевременно стареене на листата и цялото дърво. В резултат на това плодовете нарастват неравномерно и издребняват. Липсата на оптимална влага съкращава продуктивния период от живота на дръвчетата, те започват да плододават нередовно, встъпват в зимата неподготвени и често измръзват.

Превенция на преовлажняването след обилни валежи

В момента, в цялата страна валят дъждове - къде слаби, къде по-обилни. Срещу преовлажняването, единственото нещо, което можем да направим е след просъхване повърхността на почвата да я прекопаваме. По този начин ще доведем до корените на дръвчетата кислород, от който те се нуждаят.

Петър Кръстев

Прочетена 679 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта