Как да отводните градината?

Обилните валежи тази година докараха много проблеми на земеделските стопани. Възниква въпросът - възможно ли е да се направи по-ефективно и лесно отводняване на овощната градина и двора. Да, възможно е. Има два ефикасни и изпитани начина за това.

Как се отводняват наклонени терени?

При такива терени водата трябва да се изтегля в резултат на естествената гравитация. В двата успоредни края на градината, край проходния път, се прокопават в сухо време малки канали с размер на широчина и височина около 30х30 см. Към каналите се изкопават къси артерии, подпомагащи изтичането на водата към тях по естествен път. Въпросните канали можете да покриете по дъното със ситен чакъл, за да подпомогнете оттока. При възможност по средата на градината и по двата й края, трябва да прокопаете успоредни канали с по-малка дълбочина - 15-20 см., които също ще подпомогнат отока на водата.

Отводняване на равнинни терени

На равнинни терени най-доброто нещо, което можете да направите, е изграждането на изкуствено канално корито. Такива корита някога са били изграждани край овощните градини с двуяка цел - да напояват в сухо време и да отвеждат потоците вода при наводнения. Във вътрешната част на равнинните градини трябва да се предприемат същите иригационни мероприятия, които са посочени в отводняването на наклонени терени.

Петър Кръстев

Прочетена 464 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта