300x250z

Невенът – доктор в градината

Народът го нарича още магдаленско, дъждовно и мъртвешко цвете. Смята се, че прочиства кръвта и помага при инфекциозна жълтеница, при заболявания на черния дроб, стомаха, жлъчката, лекува рани по кожата. Доказани са противовъзпалителните му качества.

Често наричат невенът градински доктор, защото гони колорадските бръмбари. Сложете ниските форми между високите гладиоли и те няма да страдат от трипс. А и ще имате прекрасно цветно петно в жълто-синя-червена комбинация.

Невенът не е претенциозен и се отглежда лесно. Доста е студоустойчив и понася до минус 5°С. Корените презимуват и от тях напролет се развива растението. По-ниските форми можете да засеете в сандъчета и дори в големи кашпи. За да поникнат семената са необходими влага и топлина. След това ще проредите растенията, така че да останат на десетина сантиметра едно от друго. В горещините трябва да поливате редовно. Понеже в едно сандъче отглеждате повече растения, почвата обеднява и е задължително веднъж месечно да подхранвате със специален тор за цъфтящи растения, който се разтваря с поливната вода. Редовно отстранявайте старите цветове и кършете върховете. Така ще се появяват нови разклонения, а върху тях обилен цвят.

Петър Кръстев

 

Прочетена 402 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта