Кога да извадите и как да съхраните луковиците на лалетата

Най-популярните пролетни луковици (лалета, зюмбюли, нарциси и минзухари) изискват задължително изваждане след цъфтежа. Кога и как трябва да се прави?
За да може следващата пролет тези луковични растения отново да ви радват с ярките си цветове, трябва правилно да се погрижите и съхраните посадъчния материал.

Изваждане и съхранение на лалетата
Трудно е да намерите луковиците от лалета в земята, ако ги изкопавате през август - началото на септември. Поради тази причина опитните цветари изваждат луковиците веднага щом надземната част на растението стане жълто (края на юни - началото на юли). Това е по-надежден начин да не загубите нито една луковица.
За съхраняване на извадените през юни луковици трябва първо да ги сортирате, като отделите луковицата от детките. След това ги просушете за 2-3 дни, като ги предпазвате от пряка слънчева светлина.
Добре изсушеният посадъчен материал трябва да се почисти от излишните люспи и корени, да се накисне поне половин час в розов разтвор на калиев перманганат и да се прибере на проветриво място за съхранение няколко месеца до засаждането.

Петър Кръстев

Прочетена 978 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта