Механични мерки за борба с глухарчето

Ако плевелите са се заселили в градината е необходимо да се прибегне до по-сериозни средства, за да се отървете от глухарчетата. Те са механични и химични.
Има многобройни и различни традиционни методи за борба глухарчето – посипване с брашно или сол, поливане с вряла вода. Уви, почти всички от тях са неефективни, а някои дори вредни за околните растения и животни.

Механични методи включват редовно косене на глухарчето и изваждането на растенията от почвата с помощта на специални инструменти.
Ако решите да водите борба с косене тогава трябва да косите най-малко веднъж или два пъти седмично, много ниско до земята. Разбира се, корените ще дадат нови и нови издънки, но все пак акрая ще се предадат в рамките на няколко седмици.
Най-добър момент е косенето да се извършва, когато растението е в цъфтеж, но все още не е образувало семена.
След косене на мястото съберете и унищожете нарязаните глухарчета и цветни стъбла, в противен случай те със сигурност ще дадат семена, които бързо ще се разпръснат и труда ви ще е напразен.
По отношение на специалните инструменти, предназначени за изкореняване на глухарчетата от земята – те са ефективни, ако глухарчетата в двора ви все още не са заели цялото пространство и имате търпение. Тогава може би можете да се справите с тях по единично.

Петър Кръстев

Прочетена 698 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта