Над 74 на сто от тютюна от реколта-2018 в страната са изкупени, съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 /НАТ 2010/. 
При дребнолистните ориенталски сортови групи "Басми" и "Каба Кулак" са преминати нивата от 77 на сто. Досега от тютюнопроизводителите на едролистната сортова група "Бърлей" са изкупени над 85 на сто от суровината, а от "Виржиния" - около 65 на сто. 
Разплащането се извършва изцяло по банков път в трийсетдневен срок. Очаква се след пълното приключване на изкупната кампания към края на януари 2019 г. да започне сключването на новите договори за предстоящия стопански цикъл 2019/2020, с които земеделските стопани да се впишат в Регистъра на тютюнопроизводителите за 2019 година. Крайният срок за вписването е 31 март./БТА

Край Балчик ще израстат над 50 декара нови гори, които бяха залесени в края на отиващата си година, съобщават от Североизточното държавно предприятие. Сред тях е и масив с 1300 дръвчета - червен дъб и явор, дарени от младото семейство Галя Шишкова и Джулиан Парментер, които работят в Брюксел. Младата българка е пожелала гората да се зеленее в родния й край и да остане за поколенията, припомнят от държавното ловно стопанство в Балчик.
Напролет в участъка ще бъде поставена табелка, за да се знае за историята на гората, но и като своеобразен призив и други млади хора да последват примера на младоженците и да засадят дръвчета за идните поколения, посочват от Североизточното държавно предприятие./БТА

През следващото денонощие ще преобладава облачно време, с валежи: в Западна и Северна България - от сняг, на места в Горнотракийската низина и в източните райони - предимно от дъжд. От север-североизток, със слаб в Източна България до умерен вятър, ще нахлува студен въздух.
Температурите ще се понижават и привечер и през нощта срещу сряда дъждът в повечето райони ще преминава в сняг, но от запад валежите ще спират.
Минималните температури ще са между минус 4 и 1 градуса, в Южна България все още по-високи - до 4-5 градуса. В Северна България дневните температури ще са почти без дневен ход около 0 градуса, в Южна ще се понижават и към 14.00 ч. ще се доближават до 0 градуса. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и още малко ще се повиши.
В планините ще е облачно, на много места с валежи от сняг, които привечер от запад ще отслабват и спират. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е до умерен и с него температурите ще се понижават; максималната на височина 1200 м ще е около 0 градуса, на 2000 м - около минус 5 градуса.
По Черноморието ще е облачно с валежи, предимно от дъжд. С умерен вятър от север-североизток температурите ще се понижават и вечерта на места дъждът ще се примесва със сняг.
Сутрешните температури ще са по-високи - 4-5 градуса, но с нахлуването на студения въздух ще се понижават и към 14.00 ч. ще се доближават до 0 градуса. Температурата на морската вода е около 9 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

На поредния търг за покупката на хлебна пщеница, организиран в средата на седмицата от държавната Главна агенция за снабдяване със суровини (GASC) на Египет, бяха удовлетворени оферти за общо 180 хил. тона румънска и руска пшеница, при това на по-високи цени в сравнение с предишния търг от миналата седмица, съобщи електронното издание УкрАгроКонсалт. Средната цена достигна 257,11 долара за тон C&F при 253,11 долара за тон на търга от 6 декември, когато бяха закупени общо 350 хил. тона пшеница с произход от Украйна и Русия.

Пшеницата от Румъния бе с най-ниска оферта както FOB (241,26 долара за тон), така и като разходи за транспортиране по море от 15,11 долара на тон, или 256,37 долара за тон C&F, като компанията ADM ще осигури 60 хил. тона. Същата компания ще достави още толкова руска пшеница срещу 242 долара за тон FOB и транспортни разходи от 16,35 долара на тон – общо 258,35 долара за тон C&F. Последното удовлетворено предложение бе на компанията AST Agro за отново 60 хил. тона руска пшеница при цена от 242,80 долара за тон FOB и същите транспортни разходи от 16,35 долара на тон, или 259,15 долара за тон C&F.

Доставките трябва да бъдат осъществени между 1 и 10 февруари 2019 г.

Понеделник, 17 Декември 2018 09:21

Обзор на Софийска стокова борса АД

Увеличението на цените на основните зърнени култури по световните борси, започнало в началото на декември, продължи и през изминалата седмица. В Чикаго цената на пшеницата се повиши със 7 долара до 225 щатски долара за тон, във Франция имаше плюс 5 евро до 210 евро за тон. В Украйна след чувствителното предишно поскъпване сега нямаше промяна и цената остана 236,30 щд./т. Русия също отново повиши цената с почти 5 долара до 242,20 щд./т. При царевицата промяната е по-противоречива при цените FOB – САЩ плюс нови 4 долара до 170 щд./т., Украйна минус 1 долар до 167 щд./т., Франция е с плюс 3 евро до 177 евро/т. Рапицата в Евпорейския съюз /Еuronext/ леко поевтиня с 1,50 евро и се котираше на 369,50 евро/т., а ечемикът във Франция и Украйна следва противоречиви следи – плюс 4 евро в първата държава и нулева промяна във втората и съответни цени от 210 евро/т. и 238 щд./т.

Продължава и интересното развитие при нерафинираното слънчогледово олио през седмицата. Сривът в цените престана и след зрелищния обрат и поскъпване с 25 долара преди седмица сега цената на борсата в Ротердамотива отново бе леко нагоре с 2 долара до 687 щд./т. Рафинираната захар продължава да е свръхколеблива в движението си, сега отново обърна тренда и поскъпна с 3,60 долара до 345,20 щд./т. в Лондон.

У нас в подкръг "Зърно" на „Софийска стокова борса” АД котировките останаха сближени при повечето контракти, но цените леко се повишиха. Хлебната пшеница варира между 350 и 360 лева за тон съответно за търсене и предлагане, фуражна пшеница се търси на 310 до 330 лв./т., предлагането е на 340 лв./т. При царевицата офертите „купува“ се запазиха на 250 лв./т. за доставка януари, а за незабавна доставка цената беше 260-280 лв./т. Продавачите обаче пак липсваха. Маслодаен слънчоглед се търси на 540-550 лв./т., предлагането е на 570-580 лв./т. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни и без промяна, ново е предлагането на фъстъци и орехи с черупка на начални цени от 3400-3500 лв./т.

В подкръг „Нехранителни стоки” на ССБ АД имаше сделки с обичайни за зимния сезон стоки. Реализиран бе бензин А95 Н от 1616,67 до 1666,67 лева за 1000 литра, бензин А98 Н на 1833,33 лв./хил. л., газьол за ПКЦ наливно от 1706,02 до 1752 лв./хил. л. Продадоха се и дизелово гориво на 1755,60-1833,33 лв./хил. л., гориво за отопление от 1659,84 до 1671 лв./хил. л., газ пропан бутан в диапазон 775-850 лв./хил. л. Сделки имаше и за разнообразни видове масла и смазки – моторни на 2880 лв./хил. л., редукторни на 3550 лв./хил. л., турбинни на 8308,33 лв./хил. л., компресорни на 5266,67 лв./хил. л. Изкупуваха се и спирачни течности на 4110 лв./хил. л. и греси на 3,28 лева за килограм.

Мястото, на което бяха пуснати в четвъртък 120 фазана, е подходящо за тях, както и сезонът. В това уверяват от Националното ловно рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България". От сдружението успокояват софиянци, след като 10 от пуснатите в Ловния парк птици бяха намерени мъртви. Днес експерти ще направят проверка по случая.
"Сезонът и подбраното местообитание са подходящи за разселването на вида. Фазаните са отгледани във ферми, но по технология, която не ги прави пряко зависими от човека. Те могат да се адаптират успешно в градска паркова среда и естественото отсяване на част от заселените птици е естествен процес. Представители на софийските ловни сдружения са направили хранилки, а в Ловен парк има достатъчно естествени водоизточници за птиците, така че те не само да оцелеят, но и да се размножат. В Ловен парк живеят, макар и все още малко на брой, лисици и зайци, което е още едно доказателство за оцеляването на популациите от диви животни в този район", посочват от Съюза на ловците и риболовците.
"По повод сигналите за дезориентирани птици, които навлизат в градската среда, можем да ви уверим, че още в събота колеги от НЛРС – експерти по птиците, ще направят проверка. Апелираме към всички загрижени столичани в случаите, когато видят неподвижен фазан, да запазят дистанция, за да бъде оставена птицата в покой. Трябва да се има предвид, че фазанът е кокошева птица и той не се движи през тъмната част на денонощието, както и става бавно подвижен, когато е мокър. Молим за проява на търпение, за да бъде предоставена възможност за адаптация на птиците в новата среда", апелират от сдружението.
В случай, че бъдат регистрирани случаи на дезориентирани птици или такива в безпомощно състояние, гражданите се умоляват да сигнализират своевременно, за да се изясни причината, довела до това състояние: "Надяваме се не само да установим дали поведението на птиците е нормално, но и каква е причината за смъртта на тези от тях, за които алармират от Фондация „Дивите животни”.
На 13 декември кметът Йорданка Фандъкова, експертът от Националното-ловно рибарско сдружение Стилиян Герасков и група деца пуснаха птиците в Ловния парк в столицата. От сдружение „Диви животни“ обаче сигнализираха вчера, че поне 10 от пуснатите 120 фазана са мъртви.

Понеделник, 17 Декември 2018 09:16

Търсят се 800 берачи на ягоди в Испания

800 кандидати за бране на ягоди търси испански кооператив на производители на плода от провинция Уелва, съобщи dariknews.bg.
Кандидатите трябва да имат опит в селскостопанска работа или желание да работят на полето, да са физически здрави, без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане, алергии и да са свикнали на тежък физически труд, който се полага ежедневно.
Работодателите предлагат брутна заплата в размер на 41,20 € на ден, като след внасяне на здравни осигуровки и данък общ доход нетното възнаграждение е 39,71 € на ден.
Разходите за път до Испания са за сметка на кандидата, като той заплаща билета за автобус предварително или стойността на билета се удържа от първата му заплата. Връщането до България е за сметка на работодателя, ако работникът остане до края на кампанията и не напусне самоволно работа. Работното време е определено на 39 часа седмично, разпределени неравномерно и гъвкаво през седмицата според необходимостта на предприятието. Часовете над 39, положени в работни или почивни дни, се считат за извънреден труд и се заплащат с 50% над редовното заплащане. В периода между 15 февруари и 1 юни при необходимост работодателят има право да изведе работниците си на полето и в неделя, ако се събират бързо развалящи се плодове като ягоди, малини, боровинки и къпини. В този случай работниците трябва да почиват в друг ден от седмицата, ако са направили необходимите 39 часа.
Работодателите ще проведат скайп интервютата за подбор още в първата половина на януари 2019 г. Очакваното заминаване на одобрените кандидати е през февруари и март 2019 г. Трудовите договори се подписват на място в Испания и съдържат клауза за пробен период до 15 дни.

Кандидатите следва да заявят своя интерес в бюрата по труда по местоживеене. Подробна информация за работното място може да бъде намерена на http://eures.bg/trl.jobinfo.asp?id=32&job=4041, номер на офертата 34100, както и във всяка дирекция бюро по труда.

Понеделник, 17 Декември 2018 09:15

Времето ще се задържи облачно

Времето ще се задържи облачно. В Западна България валежите ще спират и ще има временни разкъсвания на облачността. Предимно слаби валежи от сняг ще има в източната половина на Дунавската равнина и в Предбалкана. Дъжд ще превалява на много места в Централна Южна и Източна България, но в Лудогорието дъждът ще преминава в сняг. Вятърът постепенно ще се ориентира от север, в Източна България - от североизток и ще е слаб до умерен. Минималните температури ще са от минус 8° на места в крайните западни райони, където през нощта небето временно ще се изясни, до 5° в югоизточните райони. Максималните ще са между 0° и 5°, по морския бряг до 10°.

В планините ще бъде облачно с превалявания от сняг, в масивите от Източна България – от дъжд. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра – около 3°, на 2000 метра – около минус 3°.

По Черноморието ще е облачно със слаби валежи от дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури между 10° и 12°. Температурата на морската вода е около 9°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

През следващото денонощие облачността ще е значителна. През нощта в западните райони на страната, а в петък и в източните ще има слаби валежи. В Западна и Централна Северна България преваляванията ще са предимно от сняг, в Югозападна - от дъжд и от сняг, в останалите райони - от дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от изток-североизток.
Минималните температури ще са между минус 5 и 0 градуса, максималните стойности ще достигнат до 2-7 градуса. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.
Над планините ще е предимно облачно. На много места ще има слаби валежи от сняг, под около 1200 м - от дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 2 градуса, на 2000 м - около минус 3 градуса.
По Черноморието ще е предимно облачно, привечер ще има слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър по северното крайбрежие от североизток, по южното - от югоизток. Максималните температури ще са между 6 и 9 градуса. Температурата на морската вода е 8-9 градуса, а вълнението на морето ще е 1-2 бала.
През почивните дни ще преобладава облачно време. В събота превалявания ще има на малко места и ще са слаби. В крайните северозападни райони, където ще е почти тихо и с температури близки до 0 градуса, ще превалява сняг, в останалата част от страната, където ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, ще се затопли и преваляванията ще са от дъжд.
В неделя валежите ще са на много места в страната, повишава се и вероятността за по-съществени количества. От северозапад ще започне да нахлува студен въздух и до вечерта в Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг. В Източна България, където през по-голямата част от деня вятърът ще остане умерен до силен, южен, температурите ще са високи и ще вали дъжд.
През нощта срещу понеделник над западната половина от страната валежите ще спрат, вятърът ще отслабне. В понеделник в Източна България все още ще превалява слаб дъжд, но до вечерта и там валежите ще спрат. Над Западна ще е без валежи, с временни разкъсвания и намаления на облачността. Температурите ще се понижат.
Във вторник от югозапад ще започнат нови валежи, предимно от сняг, бързо ще обхванат по-голямата част от страната. От изток-североизток ще нахлува още студен въздух. В сряда сняг, в процес на спиране, ще превалява все още в източната половина от страната, там ще бъде и ветровито. В четвъртък ще остане студено, но вероятността за валежи е малка; ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността.

Незаконна продажба на коледни елхи е установена при съвместна операция на полицията в Сливен и Регионалната дирекция по горите. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Сливен.
Акцията е осъществена на 12 декември с цел недопускане на незаконна сеч в местата, определени за добив на коледни елхи. На обособена сергия на бул."Цар Освободител" в града е установен 34-годишният С.М., който извършва продажба на коледни елхи без прикачени, съгласно изискванията, контролни пластини. В дома му са намерени 94 броя елхи без пластини и още 270 броя с прикачени контролни пластини, но без превозен билет. 
Дръвчетата са иззети и оставени на съхранение РДГ-Сливен. Съставени са констативни протоколи.

С финансов ресурс от 775 000 лева Местната инициативна група Тервел-Крушари ще подпомогне земеделските производители в региона. Одобрени са нови 15 проекта на малкия бизнес за обновяване на кравеферми и овцеферми,за модернизация на добива на мед, за изграждане на склад за пчелни продукти и други, съобщават от община Тервел, която е сред членовете на сдружението.
Най-много са инвестиционните намерения за производството на лавандула - за закупуване на комбайн, машина за косене и друга специализирана техника за обработка на насажденията, както и за създаване на масив от над 30 декара с етерично-маслената култура. Повечето от проектите ще получат финансово подпомагане по 50 на сто от предвидената инвестиция, посочват от община Тервел. Земеделските стопани ще сключат договори за подпомагане, след като представените проекти бъдат оценени и в Държавен фонд "Земеделие".

Балансът на рапичното семе в света през маркетинговата 2018/19 г. изглежда все по-напрегнат.Това показват оповестените тези дни актуализирани прогнозни данни за добива от рапица в световен мащаб. Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA ) наскоро намали с 1,1 млн.т прогнозата си за световната рапична реколта – до 72,9 млн.т, а това е с 3,1 млн.т по-малко спрямо предходния сезон.

Основната причина за поредната низходяща корекция са по-слаби от очакваните само преди един месец добиви в Австралия и Китай – съответно 2,60 млн.т и 12,85 млн.т в сравнение с 2,90 млн.т и 13,95 млн.т, набелязани през октомври и 3,67 млн.т и 13,27 млн.т, ожънати през 2017/18 г.

Вниманието в повечето аналитични доклади се насочва върху напрегнатия баланс в Евросъюза. Съгласно ноемврийските данни на FAS USDA заради неблагоприятните агрометеорологични условия (сухо и горещо време) и редуцирането на площите през 2018/19 г. се очертава спад на добива от рапица в ЕС с драстичните 12 на сто (2,6 млн.т) – до 19,5 млн.т (22,15 млн.т – 2017/18 г. ).

Тази песимистична перспектива виждаме и в ноемврийския доклад на най-авторитетната в бранша аналитична германска агенция Oil World. Водещите експерти оценяват новата европейска реколта от рапица на 19,59 млн.т, в това число Франция на 4,9 милиона тона (-7% спрямо 2017/18 г.), Германия - 3,67 млн.т (-14,2%), в Полша - 2,09 млн.т (-21%), в Румъния - 1.61 млн.т (-13%).

Всъщност с по-добра в сравнение с миналогодишната реколта сред страните големи производителки е само Чехия – 1,38 млн.т, с 20 на сто повече в сравнение с 2017/18 г. Слабата реколта ще благоприятства за стопяването на преходните запаси и за намаление на преработката - до 23,88 млн.т спрямо 24,11 млн.т през предходния сезон. Най-големият спад в преработката на рапица се очаква през четвъртото тримесечие на 2018 г. и поради логистични проблеми в ЕС, причинени от ниските водни нива в ключовите водни артерии на Евросъюза.

Засилване на преработката се очертава през януари до юни 2019 г., когато ще се активизира и вносът на маслодайната суровина. Според актуализираните прогнозни данни вносът на рапично семе в ЕС през 2018/19 г. ще нарасне с 200-400 хил.тона в сравнение с предходния сезон – до 4,34-4,50 млн. т.

Търговците коментират, че спадът в производството на рапично семе в глобален мащаб и в Евросъюза определено поставя в печеливша позиция износителите на маслодайната суровина, а също така и на рапичното масло и шрота. От по-благоприятната конюнктура вероятно най-много ще спечелят Русия и Украйна.

За разлика от западноевропейските държави добивите от рапица в Украйна и Русия са много добри – 2,7 млн.т и 2 млн.т, в сравнение с 2,2 млн.т и 1,5 млн.т - 2017/18 г. Износът на рапичен шрот от Русия през 2018/19 г. се очаква да нарасне двойно в сравнение с предходния сезон – до 310 хил. тона. През септември Русия натовари за износ и рекордното месечно количество рапично семе – 50,4 хил.т, като целият този обем беше с дестинации за държавите от Евросъюза.

(По данни на FAS USDA, Oil World, Reuters, Dow Jones)

През първите 4 месеца на настоящия селскостопански сезон, започнал на 1 юли, Румъния е изнесла почти 3 млн. тона пшеница – с 23% повече, отколкото през същия период на миналия сезон, съобщи електронното изднаие УкрАгроКонсалт, като се позова на данни на пристанищните служби. Отчита се ръст на търсенето на румънска пшеница от държавите-членки на Европейския съюд, като в най-голяма степен нараства износът за Испания. Египет също е нтесъл по-големи количества в сравнение с периода юли-октомври 2017 г., а по-активно е и търсенето от Йордания – традиционен купувач на румънската пшеница.

Само през октомври износът на пшеница от Румъния е скочил с близо 150% спрямо същия месец на миналата година, достигайки 497,1 хил. тона.

Сряда, 12 Декември 2018 14:03

Полицаи прибраха незаконни дърва

На незаконно добити дърва са попаднали криминалисти от полицията във Вършец. На 11 декември, около 17:20 часа в местността „Синчово поле” в землището на Вършец полицаите установили 5 каруци, теглени с животинска тяга, управлявани от мъж на 24 г., мъж 22 г., мъж на 28 г. и 15-годишен, всичките от Вършец.
Натоварените в тях дъбови дърва за огрев не били маркирани с контролна горска марка и нямали издадени билети за превоз. Четиримата мъже са доведени в сградата на полицията и са им съставени 5 акта по Закона за горите.

Облачността над страната ще е променлива. Само на отделни места в часовете преди обяд в планините и в Североизточна България ще превали слаб сняг. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър, който вечерта в повечето райони ще стихне. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, по-високи по морския бряг; максималните ще са между 2° и 7°.

Над планините облачността ще е променлива, по-значителна в сутрешните часове, когато на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е минус 1°, на 2000 метра – около минус 8°.

Над Черноморието облачността в сутрешните часове ще е значителна и на отделни места по северния бряг ще превали. След обяд облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 4° и 7°. Температурата на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Страница 1 от 394

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта