Министър Порожанов отговаря на депутатски въпроси

Повече от три часа министърът на земеделието, храните и горите Румен Положанов отговаря на депутатски питания по време на редовния парламентарен контрол. Повечето от въпросите бяха свързани с поземлените отношения, по които на следващо парламентарно заседание ще бъдат насрочени специални дебати. 

Договорите, сключени със земеделците за стопанската 2017-2018 година, са пет пъти повече спрямо предходната 2016-2017 г., когато преобладаваха едногодишните договори, съобщи Порожанов.

До миналата година размерът на едногодишните договори е бил значително голям, като подписаните контракти за наем и аренда са обхващали 128 582 дка. През стопанската 2017-2018 година обаче, чиито търгове вече са приключили, тези договори силно намаляват, падайки до 46 хил. дка. Тенденцията се обръща в полза на петгодишните договори, които през миналата година са били само за 49 618 ска, но за следващата стопанска година се вдигат да 241 хил. дка, посочи министър Порожанов.

По отношение на държавните имоти, които се дават под наем за отглеждане на трайни насаждения, там площите са сравнително постоянни. Миналата година терените за нови градини са били малко над 3 100 дка, а тези за вече същестуващи – 3 800 дка.

За стопанската 2017-2018 г. държавата е подписала договори за нови градини в размер на 3 хиляди дка, а за съществуващи градини – за 7 хил. дка.

Депутатът от БСП Светла Бъчварова постави въпрос за правилното опериране със земите от държавния поземлен фонд, които би могло да се ползват от млади фермери или предприемачи, решили да се захванат със земеделие и животновъдство в изостаналите райони. Министър Порожанов припомни, че държавните земи, които не влизат в допустимия слой за подпомагане, се отдават на фермери, като за първата година стопаните не са длъжни да плащат наем. Според Бъчварова обаче тази преференция не сработва, тъй като процедурите по участие в търговете и последваща регистрация са сложни и твърде скъпи. 

Прочетена 405 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта