300x250 static

Биологичните яйца набират популярност във Финландия

Истински бум на търсенето на екологично чисти продукти се отбелязва във Финландия, съобщи електронното издание FlashNord. Между юли 2016 г. и юни 2017 г. са продадени биологични продукти на стойност 300 млн. евро, или с 15%повече, отколкото през предходните 12 месеца.
При това експертите отбелязват силна промяна в нагласите на потребителите – ако по-рано биологичните продукти са били популярни само сред жените, то сега за своето здраве са започнали да се вълнуват и финландските мъже. Социологически проучвания сочат, че над 1 млн. финландци всяка седмица купуват биопродукти, а това е доста за страна с население от 5,5 млн. души.
Най-популярните биологични продукти във Финландия станаха яйцата и млякото. За да бъдат признати яйцата за биологични, кокошките трябва да бъдат хранени само с продукти, която не съдържа генетично променени организми, забранено е да бъдат лекувани с антибиотици и трябва да бъдат отглеждани в естествени условия, включително целогодишно да имат достъп до открити пространства.
Според местните експерти популярността на биояйцата във Финландия вероятно се дължи на мащабния скандал в Европейския съюз, където се продаваха яйца и продукти от преработката им, замърсени с опасния за човешкото здраве инсектицид фипронил. Такива яйца са произвеждани в Холандия, Белгия, Германия и Франция, а са продавани из цяла Европа и извън пределите на континента.

Прочетена 714 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта