Какви са причините за поскъпването на яйцата у нас?

За последните 5 години цената на яйцата се е покачила с между 30 и 50% по данни на Комисията по стоковите борси и тържищата, съобщават Дарик радио. От Съюза на птицевъдите заявиха, че нормалната цена в момента е до 30 стотинки за брой и всяка стотинка отгоре е изкуствено завишение.
Според председателя на Съюза на птицевъдите у нас Димитър Белоречков, в момента себестойността на 1 яйце е около 15 стотинки, без опаковка и без ДДС. По думите му сред причините за рекордното поскъпване е, че през есента има т.нар. "смяна на стадата", а и традиционно - по-голямо търсене на яйца.

"Има и сериозни катаклизми в Европа и в България и ликвидирането на около 100 000 птици заради фипронила и още 50 000 птици заради птичия грип, както и проблеми на производителите с търговските вериги", обясни Белоречков.
Пред БНТ Едуард Стойчев, бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, заяви, че проблемите с фипронила са отворили огромна пазарна ниша в Европа, към която вероятно е насочен в момента полският износ на яйца. "И стана така, че Полша диктува цената на яйцата в България в момента", коментира още той.

Прогнозите на експертите са, че този пик в цената на яйцата ще продължи около 2-3 седмици и до Коледа пазарът на яйца ще се нормализира./Дарик радио

Прочетена 1043 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта