300x250

Река Бистрица е заляла над 50 дка земеделски площи в Соволяно

Над 50 дка са залети от придошлата река Бистрица в землището на село Соволяно. Става дума за земи с овощни и зеленчукови градини, и площи засети с жито, каза за Дарик кметът на Соволяно Пламен Илиев. Той е информирал Кризисния щаб в Община Кюстендил и чрез него Областния щаб при бедствия и аварии.

“Река измести коритото си, един декар частен имот направо изчезна. Необходимо е изграждането на бенд, за да се върне реката и да се изчисти коритото й. В събота носеше много дървета, добре че не се запуши моста”, коментира Пламен Илиев.
Очаква се Комисия, назначена от областния управител да огледа залетите площи и коритото на реката, за да се поискат средства от националната комисия по бедствия и аварии.

Частичното бедствено положение обявено за село Гърляно остава в сила, докато реката не намали нивото си и не се изчисти коритото й от наносите.
“Прави се патрулно обследване на двата бряга. Следим нивото на водата. Предвиждаме при първа възможност в реката да влезе тежка техника, верижен багер и да разчисти наносите, които са се натрупали в средата на коритото й”, каза Ивайло Чалъков, експерт “Отбранително- мобилизационна подготовка” в община Кюстендил.

Прочетена 423 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта