Поставяме електропастири на границата с Румъния

Вече се вземат превантивни мерки, чиято цел е да се намали опасността от навлизане на болестта Африканска чума по свинете у нас. Разпространението на болестта  може да стане и чрез храна, донесена от туристи. Затова на митниците трябва да бъде изземани продукти, които съдържат свинско месо, освен това в свинефермите био сигурността трябва да бъде на много висок ниво и популацията на дивите свине е необходимо да се намали. От министерството обмислят и слагане на електропастири на сухопътната ни граница с Румъния, за да бъде избегнато влизането на заразени животни. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов  пред Нова телевизия.

Втора година не може птичият грип да бъде изкоренен от страната ни.“, добави той. До момента над милион и триста са изтеглените яйца от търговските вериги. Като тази мярка е наложена, не зареди опасност към човешкото здраве, а за да не се разпространи болестта от черупките. Половин милион кокошки носачки и патици , носители на болестта, пък са били унищожени.

Няма данни за наводнени земеделски земи и пропаднали площи. В предходните месеци от дъждовете и градушките има нанесени щети. Като напълно пропадналите площи не са много, коментира Порожанов. Той отбеляза, че тази година Агенцията за борба с градушките поставя рекорд от гледна точка на борба и третиране на гръмоносни облаци. Министърът припомни, че земеделците не трябва задължително да имат застраховка, за да получат държавното обезщетение.

Прочетена 664 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта