Mеждуведомствена комисия разпредели квотите от лечебни растения под специален режим за област Враца. Тя заседава в РИОСВ и в нея участваха експерти от инспекцията, представители на общините, Регионалната дирекция по горите - Берковица и Държавни горски стопанства от областта.

За територията на област Враца са отпуснати и разпределени 500 кг цвят червен божур, 500 кг цвят лечебна иглика и 1000 кг стрък лечебен ранилист между петима билкозаготвители на територията на областта, подали заявления до 31 декември 2017г.

Министърът на околната среда и водите, на основание чл. 10, ал. 1, 2 и 3 от Закона за лечебните растения, разписа заповедта за 2018 г. за определяне на допустимите за събиране количества билки (кг сухо тегло) от естествените находища, извън територията на Националните паркове.

За някои видове лечебни растения се забранява събирането на билки от естествените им находища на територията на цялата страна. Специалният режим на опазване и ползване се прилага за видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата.

Със заповедта се забранява събирането на 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна, сред които лечебна дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, бял оман, момина сълза, лечебна ружа и други.

И през тази година мурсалския чай, наричан още пирински, е забранен за бране дори за лични нужди на територията на цялата страна. Определени са допустими за събиране количества билки от 11 вида лечебни растения от естествени находища, извън територията на Националните паркове – лечебна иглика, червен божур, лазаркиня, лудо биле, лютива тлъстига, кисел трън, лечебен ранилист, шапиче и др.

На територията на Врачанска област е забранено да се събира червен божур от находищата, намиращи се в защитените местности „Тепето“ в землището на Криводол и „Коритата“ в землището на с. Софрониево, общ. Мизия, припомниха още от РИОСВ.

Възстановянето на белошипата ветрушка в България е сред финалистите за Наградите на НАТУРА 2000 в конкурса за 2018 в категория „Трансгранично сътрудничество“. Проектът е инициатива на „Зелени Балкани“.

Усилията на Зелени Балкани и партньорите от Испания (ДЕМА), Германия (EuroNatur), Гърция - National Park of East Macedonia-Thrace и Турция (DAYKO), които са положени за възстановяването на белошипата ветрушка в България като гнездящ вид, получават висока оценка от журито на Конкурса. Инициативата достига финалната фаза в условията на висока конкуренция на проекти от цяла Европа и участници от Великобритания, Франция, Холандия, Германия и много други.

Всички финалисти могат да бъдат подкрепени с гласовете на публиката чрез онлайн гласуване на интернет страницата на конкурса -http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/index_en.htm

През тази година в престижния конкурс участват 75 проекта от цяла Европа, които са разпределени в 5 категория - Комуникация, Природозащита, Трансгранично сътрудничество, Сближаване на интересите и Социално-икономически ползи.

Конкурсът за Наградите на НАТУРА 2000 цели да популяризира добрите примери в управлението на НАТУРА 2000, природозащитните дейности и добавената стойност която европейската мрежа придава на местната икономика. От всички кандидатури само 25 достигат до финалната фаза. Победителите ще бъдат обявени от Комисаря по околна среда Кармену Вела и журито на конкурса по време на тържествена церемония на 17 май в Брюксел.

Освен Зелени Балкани във финалите за Наградите на НАТУРА 2000 участват още 3 инициативи с българско участие, осъществявани от НПО. Това е поредното признание на природозащитните организации в България, което идва от страна на Европейската Комисия.

В 18.15 часа днес настъпва астрономическата пролет.
Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната. Това е и един от двата дни в годината, в които денят и нощта са приблизително равни по продължителност.
Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е 365,24219 денонощия. Пролетното равноденствие или първият пролетен ден може да е на различни дати в различните години – 19-ти, 20-ти или 21-ви март. Причината е в различната продължителност на годината според Григорианския календар, както и географското положение.
В края на седмицата пък ще преминем към лятното часово време. В 3.00 часа на 25 март трябва да настроим часовниците си с един час напред.
Лятото ще дойде на 21 юни. Денят и нощта отново ще е приблизително равни по продължителност с настъпването есента. Тази година есенното равноденствие е на 23 септември.

Екип от Селскостопанската академия откри начин за производство на пелети за енергийни цели от отпадната биомаса на лавандулата. Все още обаче не е ясно колко ще струват те, както доколко приложими са в домовете и бизнеса. България е световен лидер в производството на лавандулово масло и основен износител за Европа.
Технологията за пелети от лавандула е свързана с оползотворяване на отпадната биомаса от етеричното растение за енергийни цели. Пелетите са с минимално съдържание на прахови частици, което ги прави полезни в борбата с мръсния въздух.
Настоящото иновативно предложение е с оглед да намалим замърсяването на околната среда, от една страна, а от друга страна, да намерим приложение на тази остатъчна биомаса от лавандулата, обяснява проф. Георги Костадинов от Селскостопанската академия. Той напомня, че в последните години в нашата страна площите с лавандула много се увеличиха и вече са почти 10 000 хектара. "Насочихме нашите усилия към разработване на технология за оползотворяване на отпадъчната растителна маса и с оглед на изгарянето й за енергийни нужди", допълва проф. Костадинов.
Технологията за производство на пелети от отпадната биомаса на лавандулата е съвместна разработка на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията и Московската селскостопанска академия към Руския държавен аграрен университет.

Залесителна кампания върху 7 дка общинска гора в местността Мало Брязово в село Дивчовото Организира община Тетевен, съобщават от там. Почистването и почвоподготовката ще бъдат извършени в периода между 20 и 23 март, а самото залесяване с дъбови фиданки е на 28 март.

За участие с доброволен труд в инициативата са поканени граждани, представители на фирми, институции и неправителствени организации.По време на залесителни кампании през 2017 г. с до броволното участие на ученици, служители на общински звена и граждани в Тетевенско са залесени с дъбови фиданки 4 дка общинска гора.

Жълт код за поледици е обявен в 9 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.
Предупреждението е в сила за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Силистра. При тази степен на предупреждение са възможни ограничения при дейности на открито.
Хората трябва да са внимателни, когато вървят или шофират при заледени повърхности.
За вторник - 20 март, денят, в който официално посрещаме астрономическата пролет, също е обявен жълт код в няколко области в Североизточна България. Предупреждението е в сила за Русе, Силистра, Разград, Търговище и Шумен. В тези райони ще вали сняг, ще духа умерен до силен запад-северозападен вятър и ще има снежни виелици.

Понеделник, 19 Март 2018 11:56

Бабини зъби - (Tribulus Terrestris)

Като афродизиаков медонос

Петко Пурчев, Плевен, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Афродизиакът е вещество, което подсилва сексуалното желание. В миналото множество храни, напитки и определени поведения са били смятани за способни да направят секса по-лесно постижим или приятен. Въпреки това, от историческа и научна гледна точка, приписваните на някои от тези вещества и методи успешни резултати може да са се дължали предимно на простата вяра на прилагащите ги, на очакването за положителен резултат.
На първо място сред афродизиаковите медоноси смело можем да сложим Бабините зъби. Тази билка си е спечелила славата на „българският афродизиак“. Използва се за подсилване на потентността и удължаване на ерекцията. Но също така и за сила, енергия и издръжливост. Тя подпомага и мускулния растеж, като повишава нивата на тестостерона. Редица международни, а също и български изследвания, са доказали нейната сила за повишаване на либидото, репродуктивността, за намаляне нивата на холестерола, за благоприятното повлияване при възпаления и др. Интересното е, че действа целебно и на жените. Точно както подпомага синтеза на тестостерон при господата, така подпомага синтеза на естроген при дамите. Билката е известна и като едно от най-добрите природни средства срещу холестеролните плаки.
БИОЛОГИЯ
Бабините зъби (Tribulus Terrestris) е едногодишно тревисто растение. Разпространено е по песъчливи и каменливи места, край пътищата и като плевел в лозята и окопните култури. От основата на корена излизат многобройни тънки, пълзящи, дълги до 80 cm стъбла. Стръковете и листата са окосмени с белезникави власинки. Листата са чифтоперести, срещуположни, с елипсовидна форма. Цветчетата са сравнително дребни, актиноморфни (полисиметрични), единични, с диаметър до 1.2 cm, лимоненожълто оцветени, разположени поединично в пазвите на листата. Плодът е покрит с шипове. След узряването си се разпада на 5 орехчета, също покрити с шипчета. Семената са с 2.5-3 mm дължина, яйцевидни, светлокафеникави. Плододава август-ноември. Плодовитостта е до 5 000 плода от едно растение. Теглото на 1000 семена е около 3-6 g.
БАБИНИТЕ ЗЪБИ И БЪЛГАРСКИЯ ТЕРОАР

Бабини зъби е българската билка, която е напълно различна от тази, която се среща в Индия, Китай, Испания, САЩ и Мексико. Уникалността на бабините зъби в България се дължи на нейното специфично местонахождение, климата, релефа, спецификата при метода и времето на събиране. За френската дума тероар (terroir) е трудно да се намери точен превод. Думата терен има подобно, но не толкова емоционално наситено значение. В концепцията за тероара по отношение на бабините зъби може би има определена нагласа за мистифициране на природата на България и влиянието й върху билката. Тероар означава среда на растеж. Буквалният превод на думата означава почва, но концепцията за тероара има много по-богато съдържание. В нея се включват:
 климатичните условия - годишна сума на валежите, ветровитост, слънчево греене, температура - средни дневни и годишни стойности и амплитуди;
 топографията на областта;
 евентуалното наличие на по-голям воден басейн или горски масив;
 надморската височина, наклон и изложение;
 почвите и тяхната способност да акумулират топлина и влага, плодородието им, химичната им и геоложка структура.
Може би най-важният аспект от тероара (ако се приеме, че климатът на даденото географско място изобщо позволява оптималното развитие на билката) е снабдяването с достатъчно вода и хранителни вещества. Дава изобилие от прашец и нектар.
МЕДОПРОДУКТИВНОСТ

Растението започва да цъфти от началото на април до края на август, а при благоприятни условия цъфтежът може да се наблюдава и до края на октомври. Трябва да се отбележи, че бабините зъби не са най-добрия медонос, поради което пчелите го посещават само в определени случай – добра въздушна влажност, липса на по-добра паша, растения отделящи нектар и цветен прашец. Нектарът, който се отделя от цветовете му има едва 0,15-3 mg, в който се съдържа от 27,4 до 56,8% захари. В различни условия на месторастене и в зависимост от почвено-климатичните условия в 1 дка се образуват от 175 до 88,3 млн цветчета. Най-много нектар, бабините зъби отделят при достатъчно съдържание на влага във въздуха. В облачно време, нектар се отделя в изобилие през целия ден. Поради тази причина, от площ 1 дка плътно заета с бабини зъби може теоретично да се получи не повече от 2,2-5,7 kg мед. Това е доста ниска медопродуктивност, поради което на него не трябва да се гледа като на някакъв значим медонос, а само като растение което в определени моменти от годината може да бъде източник и на цветен прашец. Растението никога не расте в големи природни масиви, поради тази причина пчелите няма как да събират големи количества нектар, а той винаги се смесва с нектара от другите медоносни растения.
В СЪЩОТО ВРЕМЕ, МЕДА ОТ БАБИНИ ЗЪБИ Е СИЛНОАРОМАТЕН, С ПРИВКУС НА ВАНИЛИЯ, ЧЕРВЕНИКЪВ ИЛИ НАПЪЛНО СВЕТЪЛ НА ЦВЯТ.

В Нов Южен Уелс, юго-изток на Австралия Tribulus terrestris е една от основните източници на нектар и прашец за пчелите поради благоприятното месторастене на растението. Най-добри резултати се отбелязват в дъждовното време, като цветният прашец е по-уголемен и с по-добри качества. Пчеларите отбелязват, че Tribulus terrestris може да бъде доста променлив по отношение на пчелите. Наблюдават се години, когато той дава изключителни качества и пчелните семейства добре се развиват и се роят при добра паша от бабините зъби, докато в някои години, пчелите въобще не реагират при неговото наличие, като това е в голяма зависимост от въздушната влажност. Колкото е по-голяма въздушната влажност, толкова е по-добър цветният прашец на Tribulus terrestris за развитието на пчелното семейство. Тест с два образеца от този източник е показал, че нивото на суровия белтък е 21% и 14%. Първият образец е показал пълен незаменим аминокиселинен профил, който е необходим на пчелите. Значимият аминокиселинен изолейцин е бил доста висок – 4.4%. Това се наблюдавало и в повечето предишни тестирани проби. Във вторият образец незаменимият аминокиселинен изолейцин е бил по-нисък от желаното ниво, а суровият протеин е бил 14%. Доброто ниво от 21% суров протеин, оптимално ниво от изолейцин и добър поток от нектар в пчелното семейство се свързва с наличието на Tribulus terrestris в пашата на пчелните семейства, което е причина за това, че цветен прашец от бабините зъби в повечето случай е крайно полезен за пчелите. Вторият тест е показал, защо в други случаи цветният прашец от Tribulus terrestris може да бъде незначително преимущество за развитието на пчелното семейство. Пчелари от поречието на Дунава, където се среща в изобилие Tribulus terrestris отбелязват съгласно своите наблюдения, че прашецът е
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗЕН ПРИ ЕСЕННОТО ХРАНЕНЕ ЗА ПО-ДОБРОТО ЗАЗИМЯВАНЕ НА ПЧЕЛИТЕ

В друго изследване се посочва, че в пчеларската литература цветният прашец се класифицира като „отличен“ или „лош“ по отношение на съдържанието на протеини. Авторите са направили опит да оценят пчелния прашец в съответствие с неговия принос за храненето на пчелите, вземайки предвид неговите сезонни колебания. В повечето случаи, пчелният прашец, събран от „бедни“ големи растения, които като цяло е по-полезен за пчелите в сравнение с прашец богати на протеини, но събран в по-малки количества. Авторите стигат до извода, че размерът на събрания прашец е най-важният фактор, а това се отнася и за популацията от растения в околността по време на цъфтеж. Привлекателността на полен, както е видно от размера на цветен прашец, събран от пчелите, не корелира със съдържанието на протеин в различни таксони. Пчелите събират прашец от голям брой таксони, но само няколко от тях имат значим принос за хранителни нужди. Установено е, че само 14 от прашец на 46 таксони съдържа 88.8% от общото количество на протеин необходим за развитието на пчелите. Суровият протеин на „избрани“ поленови източници варира от 13.9 до 25.5%. Цветният прашец от растения, цъфтящи през пролетта, имат по-високо съдържание на протеин (20-24,7%), отколкото през лятото (15,1-19,9%) и есента (19,3-23,1%). Богатството на протеини може да обясни доброто развитие на пилото и на самото пчелно семейство по време на обилния приток от цветен прашец.
НАУЧНИ ПУБЛИКАЦИИ
Иван Христаков и колектив през 2012 година в България публикува интересна научна публикация посветена на взаимовръзката на бабините зъби и пчелната майка. Той посочва, че основните процеси в пчелната колония са тясно свързани с нектароотделящата растителност в района на пчеларстване. Това ясно се наблюдава и води до увеличаването на пчелното семейство, в следствие на по-интензивното снасяне на пчелната майка. За тази цел, авторът например добавя екстракт от Tribulus terrestris L. в инвертирания сироп за стимулиране активността за снасянето на пчелната майка.
Същите въз основа на научни проучвания са установили, че пчелните колонии, стимулирани с екстракт от Tribulus terrestris, имат най-добра зимна устойчивост в сравнение с контролната група подхранвана със „Startovit“.

В петък увеличението на облачността, средна и висока, от югозапад ще продължи и през деня на места в Западна България ще превали слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от югозапад и след обяд в Източна България ще бъде умерен до силен. Максималните температури ще бъдат между 14 и 19 градуса, по морския бряг между 11 и 17 градуса, в София около 15 градуса.
Над Черноморието денят ще започне с предимно слънчево време, но постепенно през деня облачността ще се увеличи. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала. Температурата на морската вода е 6 - 7 градуса.
Над планините облачността ще е значителна и на места в масивите от Западна България ще превали слаб дъжд, над 2000 метра сняг. Ще духа слаб до умерен югозападен, по най-високите върхове силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9 градуса, на 2000 метра - около 4 градуса.
В събота югозападният вятър ще усили още, особено в Източна България и в районите, в близост до северните склонове на планините. Дневните температури ще достигнат 20 - 25 градуса, на отделни места и повече. Облачността ще е променлива, предимно висока и средна.

През нощта срещу неделя и в неделя от запад на изток ще превали, на места временно валежите ще са интензивни и значителни по количество. Силният югозападен вятър ще се смени с умерен северозападен, в източните райони север-североизточен.
Ще започне бързо понижение на температурите, чувствително ще бъде в Северна България, особено в североизточните райони, където по-късно през деня в неделя дъждът ще се примеси със сняг.

Четвъртък, 15 Март 2018 09:09

Разкъсана облачност

През следващото денонощие облачността над страната ще е променлива, по-често значителна. На места, главно в Южна и Източна България ще има превалявания от дъжд. Разкъсвания и намаления на облачността ще има през деня над Дунавската равнина. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Минимални температури между 3° и 8°, максимални между 12° и 17°.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за март.

планините ще е предимно облачно, на много места ще превали дъжд, над 1800 метра - сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.

По Черноморието облачността ще предимно значителна и на много места ще превали дъжд. Максималните температури ще са между 11° и 16°, вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала. Температурата на морската вода е 6° – 7°.

Четири автомобила, пътувайки по автомагистрала „Тракия”, на 303 км в посока Бургас-София са ударили няколко диви прасета, информират от ОД на МВР-Ямбол.

Инцидентът е станал на 13 март, около 21:40 часа. Няма пострадали хора.
Дивите прасета са пресичали напречно пътното платно. Материални щети са нанесени по две моторни превозни средства.

По случая е взето отношение по административен ред. Уведомени са служители от горска стража и Областно пътно управление.

Сряда, 14 Март 2018 14:40

Биoaĸтивeн пpoдyĸт

Kaĸвo oзнaчaвa тoвa за пчелния мед?

Koгaтo cтaвa дyмa зa paзлични пyблиĸaции и дpyги чeтивa, cвъpзaни c пчeлния мeд, мнoгo oт yвoдитe зaпoчaвaт c „Πчeлният мeд e биoлoгичнo aĸтивeн пpoдyĸт . . . и т.н, и т.н“. Aĸo дyмитe „биoлoгичнo aĸтивeн“ нe бяxa c yдeбeлeн шpифт, нaй-вepoятнo щяxтe дa ги пpoпycнeтe в cъзнaниeтo cи, ocвeн aĸo нe знaeтe ĸaĸвo тoчнo знaчaт или нe cтe фaнaтиĸ нa тeмa здpaвocлoвнo xpaнeнe.
Чe e биoлoгичeн пpoдyĸт, лoгичнo e дa e тaĸъв, нo ĸoe мy e aĸтивнoтo? B интepнeт мoжe би щe нaмepитe дaлeч пo-oбcтoйни и пoдpoбни мaтepиaли зa биoaĸтивнитe xpaни и пpoдyĸти. Идeятa нa тaзи пyблиĸaция e дa дaдe oбщa пpeдcтaвa в cмлян вид, гoтoв зa диpeĸтнa ĸoнcyмaция и възпpиeмaнe oт читaтeля (нeщo тaĸa xapaĸтepнo и зa пчeлния мeд).
Oт нayчнa глeднa тoчĸa, xpaнитe ce ĸлacифициpaт в тpи oтдeлни гpyпи:
Биoгeнни xpaни
Opгaнизмът нe oтдeля eнepгия зa тяxнoтo xpaнocмилaнe, нaпpoтив, тe ca нocитeли нa диpeĸтнa eнepгия зa opгaнизмa, в cъчeтaниe c eнзими, витaмини, минepaли, pacтитeлни xopмoни и мнoгo дpyги. Toвa e „твopящaтa живoт“ xpaнa ĸaтo мaйчинoтo мляĸo, мeдът и пчeлнитe пpoдyĸти, cypoвитe ceмeнa и ядĸи.
Биoaĸтивни xpaни
Toвa ca живи, нeoбpaбoтeни тepмичнo xpaни. Cъдъpжaт aĸтивни eнзими, вaжни зa xpaнocмилaнeтo, вaжни pacтитeлни фибpи и мнoгo дpyги cъcтaвĸи, ĸoитo нямa дa избpoявaмe c цeл дa дъpжим мaтepиятa пpocтa. Beчe мoжe би ce дoceщaтe, чe плoдoвeтe и зeлeнчyцитe влизaт в гpyпaтa нa биoaĸтивнитe xpaни.
Haпpимep eднa пpяcнa пpacĸoвa cъдъpжa в ceбe cи чacт oт нyжнитe eнзими зa нeйнoтo xpaнocмилaнe и нe ce нaлaгa opгaнизмa дa пpaви тaĸъв гoлям paзxoд нa pecypcи и eнepгия, зa дa пpoизвeждa eнзими и дa cмeли пpacĸoвaтa, зa paзлиĸa oт eднa пeчeнa пъpжoлa нaпpимep. Πpacĸoвaтa cъдъpжa чacт oт тeзи „aĸтивни ĸoмпoнeнти“ в ceбe cи. Πчeлният мeд e cъщo биoлoгичнo aĸтивeн пpoдyĸт. 
Биocтaтични xpaни
Toвa ca тepмичнo oбpaбoтeнитe xpaни. Opгaнизмът влaгa гoлямo ĸoличecтвo oт cвoятa eнepгия, зa дa ги пpepaбoти и ycвoи. Toвa в ниĸaĸъв cлyчaй нe oзнaчaвa, чe eднa пeчeнa пъpжoлa нямa дa дaдe нyжнoтo нa opгaнизмa ви. Ho в cлyчaя пpeди дa гo пoлyчитe, пъpвo виe тpябвa дa дaдeтe./ПиК

Сряда, 14 Март 2018 08:34

Остава мокро и мрачно

Валежите ще спират. Минималните температури ще са между 3° и 8°. През деня облачността ще е променлива, често значителна и на много места в Южна и Източна България слабо ще превали. Ще духа слаб, в Северна България – до умерен западен вятър. Максималните температури ще са между 11° и 16°.

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

В планините облачността ще е значителна и на много места ще превалява дъжд, над около 1900 метра валежите ще са от сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра - около 0°

По Черноморието облачността ще е променлива, след обяд - често значителна и на места ще превали слабо. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 15 и 18°, вълнението на морето ще е 2 - 3 бала. Температурата на морската вода е 7 - 8°.

Първите щъркели са забелязани край силистренското село Сребърна, съобщиха очевидци, цитирани от БТА. Заради топлото време птиците са изпреварили астрономическата пролет.
Вчера в Силистра бе измерена температура от 22.3 градуса - температурен рекорд за датата 12 март, съобщиха от Метеорологичната обсерватория.

Най-високата температура през март от над 70 години насам е на 30 март 1947 година - плюс 31.4 градуса.

От Добруджанския фермерски съюз настояват за решаване на проблема с полските пътища. Те призовават общините да си влязат в ролята на собственик, ясно да ги очертаят и заедно с фермери, арендатори и кооперации да ги направят годни за ползване.

Иска се още да се забрани разораването на полски пътища, което създава пречки на ползвателите да стигнат до имотите си. Според фермерите, горските стопанства трябва да изрежат самозалесилите се дървета, извън сервитута от 2 метра за поясите в Добруджа.
От Добруджанския фермерски съюз поставиха своите искания пред народния представител Даниела Димитрова. Председателят Тодор Моралийски обясни, че фермерите настояват за решаване на проблема във връзка с публикация на сайта на Министерството на земеделието и горите, по проект на наредба за допустимост на земеделски площи, за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ, които подлежат за обществено обсъждане.
Днес народният представител ще постави проблема на вниманието на Министерството на земеделието и горите.

От 26 до 30 март Съюзът по хранителна промишленост организира обучение за придобиване на квалификация по специалността “Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия” (трета квалификационна степен), съобщиха от съюза.

Организацията има разрешение за провеждане на обучение по посочените специалности. Целта е специалистите от тези браншове за по-кратко време да придобият свидетелство за завършено професионално обучение.

Практиката се провежда в специализирани работилници.

На всеки участник ще бъде раздаден учебен материал и програма, от които трябва да се подготвите за явяване на Държавен изпит пред Комисия за валидиране на неговите знания.

Професионалното обучение за придобиване на професионална квалификация завършва с полагане на държавен изпит по теория и практика на професията.

Държавните изпити по теория и практика на професията се провеждат по национал-ни изпитни програми в съответствие с държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професията.

Обучението се провежда от квалифицирани преподаватели по специалността

Завършеното професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация се удостоверява със “Свидетелство за професионална квалификация” по образец на МОН.

Желаещите за участие в обучението задължително трябва да имат завършено средно образование или 10 клас на професионална гимназия.

Първият модул на обучението ще се проведе на 26, 27 , 28 , 29 и 30. 03 .2018 год. в Дом на тех-никата в София, ул. “Г.С.Раковски” № 108, 5 етаж, зала № 503. Тогава ще бъде съобщена и да-тата за втория модул.Регистрацията е на 4 етаж, офис 408.

Присъствието на І -я модул на всички желаещи за участие в обучението е задължително. Продължителността на обучение е пет дни по 8 часа. Програмата включва теоретична и практическа подготовка по различните модули.

Броят на участниците в курса не трябва да бъде повече от 10 човека и по-малко от 5 човека. За останалите желаещи ще се организира следващ курс за обучение.

Записването в курса става по реда на пристигане на заявките!

Регистрацията на участниците е на 26.03.2018 год. от 9,00 до 10,30 часа в офис 408, 4 етаж , а откриването на курса е от 10,30 ч. същия ден.

Цената за един участник е 550 лева, освободена от ДДС и в нея са включени всички раз-ходи по провеждане на обучението – теория и практика, учебни материали,материали за прак-тическите занятия, разходи за Държавния изпит и издаване на Свидетелствата за завършен курс за професионална квалификация, кафе-паузи и закуски .

По време на обучението курсистите могат да ползват хотел “Славянска беседа”-

тел. 02/ 988-04-41; по предварителна заявка. Участниците сами правят резервациите за спане на посочения телефон. В цената на курса не е включен хотелът.

Страница 1 от 352

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта