Пчела и кошер

Условия за възникване и упражняване на инстинктите

Понеделник, 08 Април 2013 14:33
Всички инстинкти в пчелното семейство са подвластни на инстинктите за оцеляване на семейството на индивида на вида. Казваме, че инстинктът за събиране на храна е всесилен. Но рано пролетта, когато пашата е оскъдна, когато в семейството преобладават стари пчели и то живее с утрешния ден, когато природата се отваря всекидневно към тях с повече храна, инстинкта за размножаване не доминира ли над инстинкта за събиране на храна? Пчелите сигурни, че утрешния ден ще им донесе повече храна, вече не пестят храната за отглеждане на бъдещото поколение. В този период появата на паша ще ги мобилизира за максималното и използване, но…

Технология за силни и здрави семейства

Петък, 05 Април 2013 15:12
„Цялата философия на разумното пчеларство, което не  трябва никога да се забравя е: ”В силните семейства е цялото спасение” (Г. П. Кондратьев). В последните години все по-често, в света и у нас, се пропагандират методи за създаване на силни семейства. Описват се технологии, някой от които се прилагат в различни места на света, при коренно различни условия и продължителност на нектароотделяне. Един удобен при нашите климатични условия и лесен за работа за създаване на силни семейства е следния метод. През пролетта, когато е налице обилна паша, от силните семейства се отнема майката с пита с пило и пчели и се…

В какво се състои лечебното действие на пчелния мед при сърдечно-съдови, чернодробни и бъбречни заболявания?

Петък, 05 Април 2013 14:19
Съдържащите се в меда глюкоза и фруктоза като прости захари не се нуждаят от ферментно разграждане, за да се усвоят. Това предварително извършват пчелите, които превръщат сложните захари на нектара в прости и по този начин облегчават усвояването им от човешкия организъм.Захарите от меда в комбинация с ферментите, витамините, минералните вещества и органичните киселини правят меда многократно по-ценно за човека енергетично и лечебно средство в сравнение с лекарствената глюкоза.Проникнали в кръвта, захарите в меда са основен енергетичен материал за мускулите, респективно за сърцето и нервната система. Те увеличават количеството на гликогенна в черния дроб и с това подпомагат активно обменните…

Как да разпознаем фалшивия мед

Четвъртък, 04 Април 2013 16:57
Медът може да бъде смесван с най-различни продукти: тръстена захар, картофена, царевична и други каши, с брашно, тебешир, дървесни стърготини и други зърнести вещества. Страничните примеси се установяват лесно. В епруветка или колбичкасе поставя проба от меда и се прибавя дестилирана вода. Медът се разтваря и на дъното или повърхността се появява примесът. При съмнение за примеси от брашно или скорбяла (нишесте) към пробата мед, разреден с дестилирана вода, се добавят няколко капки обикновенна йодна тинктура. Положителната реакция (наличност на примеси) показва синьо оцветяване. Вместо йодна тинктура за пробата може да се използва и специален реактив от йод и калиев…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта