Знания и технологии

Отровен (токсичен) мед

Четвъртък, 28 Март 2013 09:56
В България са описани отравяния на хора в района на Странджа от пчелен мед, получен от растението зеленика. В световната литература, макар и рядко, се срещат съобщения за отровен мед.В България са описани отравяния на хора в района на Странджа от пчелен мед, получен от растението Rhododendron ponticum (зеленика) (П.Проданов, 1963 г.).Пръв е описал масово отравяне с мед древногръцкият пълководец и писател Ксенофонт в съчинението „Отстъплението на 10 000 гърци“. През време на гръцко-персийската война след победата на гръцката войска 10 000 войници начело с Ксенофонт се завръщали през Мала Азия. Наложило се войската да нощува в местност, известна с…

Трънливият път на успеха

Четвъртък, 28 Март 2013 09:50
“Когато качеството има значение, ни радват хората, които го искат”, заявяват от „ЧОКИ”, Долна Митрополия. С настъпването на новата 2012 година, пред нас се отвориха нови възможности за развитие и мечти за новите ни начинания. След дълги години на борба и лишения, най-накрая успяхме да закупим наше местенце, което избрахме да е в град Долна Митрополия и да преместим бизнеса си там. Инвестицията беше голяма, но мисълта, че това е наше, е направо вълшебна!Преди вълшебните мисли минахме и през много трудности. Първо трябваше да изберем мястото, съобразено с всички изисквания - да бъде в нежилищен район, шум, съседи и т.н.…

Техника - Нова технология срещу вароатозата

Четвъртък, 28 Март 2013 09:43
От няколко години в България се внасят т.н. FOGGER (от анг. fog – мъгла; мъглообразувател). Фогърът е апарат, функциониращ на принципа на промяна на температурната среда на течност с разтворена в определена доза активно вещество от по-висока към по-ниска стойност. Температурната разлика разширява молекулите на преобразуваната в мъгла течност, като по този начин се получава аерозол с размери на капките 0,1-35 микрона, което способства върху третираните повърхности да се образува много тънък слой от нея, проникващ навсякъде.За препарати, разтворими в мазнини (тимол, перицин и др.) за мъглообразуващ носител се използва течен парафин с разтворено в него активно вещество с определена…

Узряване на меда

Сряда, 27 Март 2013 00:15
Узряването на меда е сложен процес. На първо място излишъкът на влага от нектара се отстранява при събирането му и преработката. Пчелите залагат нектара в килийките и многократно го пренасят от една килийка в друга, при което се изпарява част от водата.При узряването на меда дизахарида се инвертира, тоест се превръща в монозахари – глюкоза и фруктоза. Тези монозахариди обуславят високата хранителна стойност на меда, тъй като се усвояват от човешкия организъм без никакво преработване, постъпвайки директно в кръвта. Освен разлагането на захарите при узряването на меда протича и синтез на полизахариди. Разлагането и синтезирането на захарите протичат в резултат…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта