Евтин украински мед прави дъмпинг на родната продукция

Внос на евтин мед от Украйна с недобро качество прави дъмпинг на нашата продукция, заяви Янко Янков - областен координатор на Съюза на пчеларите. Украинският мед се смесвал с българския и излизал така на пазара, пише dariknews.bg. Качеството на този продукт обаче е ниско, допълни Янков.
Той очерта редица проблеми пред пчеларите през тази стопанска година. Един от най-важните е, че в бранша не са сигурни дали тази година ще получат държавната помощ „де минимис”. Миналата година по тази програма за пчеларите са били заделени 4,5 млн. лева, като за всеки кошер са били разпределени по 12 лева. Янков посочи, че през 2016 г. това е бил добър стимул. Дали и тази година пчеларите ще получат тези субсидии ще се реши на предстояща среща в Министерството на земеделието.
Голямата смъртност през зимата, натравянията на пчелните семейства със земеделски препарати и ниската изкупна цена са сред другите проблеми в бранша. Цената за килограм качествен мед в момента е 4-4,20 лв., а до скоро е била и под 4 лева. Миналата година цената на килограм от най-разпространения вид мед е стигала до 5,40 лв.

Пчелари предлагат от вчера своите продукти на щандове пред бившето кино „Родина”. Така нареченият „Фестивал на меда” отново е със скромното участие на двама-трима производители.

Прочетена 1253 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта