Пчеларите на протест, искат директни субсидии за пчелните семейства Избрана

​Пчеларите излязоха на протест пред Министерството на земеделието храните и горите (МЗХГ).
 
Причината - неизплатените субсидии на биопчеларите, както и намаленият период за преход от конвенционално в биопчеларство от пет на една година. Пчеларите настояваха и за директни субсидии на брой пчелно семейство.
 
"Предложиха ни да има евентуално плащания само към биопчеларите, но към останалите конвенционални пчелари да няма де минимис (помощ в минимален размер - бел. ред.). Ние обаче взехме единодушно решение де минимис да има за всички пчелари, колкото и минимален да е той. Пада се по 2-3 лева на пчелно семейство. Това заяви след срещата в Земеделското министерство Николай Куменов, председател на Федерацията на българските пчелари.
 
Представители на протестиращите обясниха, че няма да има промяна на наредбата за преход от конвенционално в биопчеларство.
 
На въпрос на репортер на Expert.bg дали пчеларите са настоявали пред МЗХГ за държавен стандарт за меда, Куменов обясни, че не са дискутирали темата сега, но по нея е мислено. "Ние искаме на бурканите с мед да има надпис, четящ се, голям, който да указва дали това е имитиращ продукт". По думите на Куменов в момента потребителите не знаят за какво става въпрос и си купуват нещо, без да знаят какво има вътре. От министерството им отговорили обаче, че "трябва да си кьорав, за да не видиш указанията и съдържанието на буркана с мед".
 
 Според Иван Кожухаров, заместник-председател на Конфедерацията на българските пчелари, в търговските вериги масово се предлага мед, който е обозначен като чист натурален пчелен мед, който съдържа по няколко вида антибиотик и други неща. По думите му в България няма действаща структура, която да упражнява контрол върху меда, който се разпространява в търговските вериги. Чрез Конфедерацията на българските пчелари са взети проби от меда и той е изследван в Германия, като резултатите са били отчайващи. Българските структури за контрол ни отказаха съдействие. "Взехме проба, внесохме я в Агенцията (Агенцията по безопасност на храните - бел. ред.) в Пловдив, два месеца отлежава, никой не си мърда пръста да я предвижи до централната лаборатория, нито пък тя има ресурса да даде реални резултати, такива, каквито излизат в немската лаборатория.
 
Николай Куменов обясни, че проблем е и това, че се внася украински и китайски мед, бурканира се, слагат се български етикети и се продава на пазара като български. Още по-лошото е, че той се изнася на Запад - пак като български. Така по думите му не се знае кой е виновен за тази практика.
 
Междувременно стана ясно, че следващата седмица продължават срещите с представители на МЗХГ, а ако се наложи, пчеларите са готови и за масов протест.
 
Част от протестиращите разказаха и за случаи на потърпевши техни колеги, които са се обаждали на Агенцията по безопасност на храните да сигнализарат за нерегламентирани пръскания с препарати, които убиват пчелите, но от БАБХ са им отговорили, че нямат хора, които да дойдат на място и да заловят нарушителите. По думите на пчеларите става въпрос за нерегламентирано пръскане от страна на зърнопроизводители.
Прочетена 1298 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта