Защо пчелите складират прашеца в търтееви килийки?

Понякога експериментите дават неочаквани резултати

В.А.Хренов, Ленинградска обл.
Превод от руски: Васил Радойчевски

През 1980 г. в два корпуса на 10-рамков LR кошер поставих рамки така, че доблягайки страничните им летви, те образуваха цилиндър от пити. Вътрешният му диаметър бе 370 мм, а височината му в един корпус - 230 мм. Щях да го използвам през следващата година за заселване на рояк.
През тази година в нашия град липата отделяше много обилно нектар. Пчелите буквално се сипеха върху прелетната дъска и влизаха във входа като лавина.
Наблюдавайки толкова обилен медосбор, поставих един от споменатите корпуси с фактически голи рамки, ако не смятаме лентичките от восъчна основа с широчина 0,5 см, върху семейство, заемащо два корпуса.
Шест дни по-късно, като свалих тавана, погледнах в кошера: всички рамки бяха изградени и напълнени с мед. Поставих втория, окомплектован по същия начин корпус. Седмица по-късно и в него рамките бяха изградени, а на средните имаше слой мед. Останах много доволен от работата на пчелите, казах им: «Браво!» и ги оставих на мира до края на медосбора. През август взех двата корпуса за центрофугиране. За моя радост всички пити бяха запечатани. След центрофугирането огледах рамките и радостта ми се смени с разочарование: половината от килийките, а може би и повече (определях на око, без измерване), бяха търтееви.
«Милички, защо изградихте толкова много търтееви килийки?»
- укорително попитах аз. Пчелите от това семейство отговориха на въпроса ми на следващата година.
В края на април, когато започна растежа на семейството, поставих единия от корпусите с цилиндър от пити, язвително казвайки при това: «Живейте сега в своя търтиев дворец, а аз ще погледам дали ви харесва».
И видях... Десет дни по-късно, преглеждайки рамка след рамка, не повярвах на очите си: в гнездото имаше работническо пило - запечатано и открито, малко търтеево пило, а по-голямата част от търтеевите килийки бяха запълнени с прашец. И нито една работническа килийка с прашец.
Ново пет!
Мислех си, че пчелите не могат да складират прашец в търтееви килийки, а се оказа, че могат!
Бях толкова изненадан от видяното, че сериозно се замислих защо пчелите постъпват така?
Анализирайки ситуацията, която създадох, стигнах до извода, че изградането на голям брой търтееви пити по време на изобилна, но кратка паша е продиктувано от инстинкта за самосъхранение.
Всеки пчелар знае, че пчелите строят по-бързо търтееви пити, отколкото работнически, поради по-големия размер на търтеевите килийки. Икономисвайки време, пчелите донасят повече нектар, увеличавайки по този начин шанса за оцеляване по време на зимуването, а в активния период търтеевите килийки могат да се използват и за складиране на прашец, което бе направено от пчелите. Стана ми съвестно за несправедливия упрек.
Пчеларите напразно се страхуват от търтеевите пити. Насекомите не са толкова глупави, че да работят в ущърб за себе си. В противен случай, в резултат на естествения подбор, те ще изчезнат.
Освен това, ограничавайки отглеждането на търтеи, пчеларите усложняват живота на своите питомци, предизвиквайки стресово състояние поради непълното оплождане на майките и тяхната загуба при търсене на самци. Стресовото състояние пък е фактор за развитие на всевъзможни заболявания. Ще отбележа, че в условията на слаба, но кратка паша, пчелите изграждат значително по-малко търтееви пити.
Оттогава не използвам восъчни основи. Давам на пчелите голи рамки, при това много успешно. Обновявам ежегодно гнездата на 100%.

Прочетена 2664 пъти
Оценете
(4 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта