През следващото денонощие облачността ще е значителна. През нощта в западните райони на страната, а в петък и в източните ще има слаби валежи. В Западна и Централна Северна България преваляванията ще са предимно от сняг, в Югозападна - от дъжд и от сняг, в останалите райони - от дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от изток-североизток.
Минималните температури ще са между минус 5 и 0 градуса, максималните стойности ще достигнат до 2-7 градуса. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.
Над планините ще е предимно облачно. На много места ще има слаби валежи от сняг, под около 1200 м - от дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 2 градуса, на 2000 м - около минус 3 градуса.
По Черноморието ще е предимно облачно, привечер ще има слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър по северното крайбрежие от североизток, по южното - от югоизток. Максималните температури ще са между 6 и 9 градуса. Температурата на морската вода е 8-9 градуса, а вълнението на морето ще е 1-2 бала.
През почивните дни ще преобладава облачно време. В събота превалявания ще има на малко места и ще са слаби. В крайните северозападни райони, където ще е почти тихо и с температури близки до 0 градуса, ще превалява сняг, в останалата част от страната, където ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, ще се затопли и преваляванията ще са от дъжд.
В неделя валежите ще са на много места в страната, повишава се и вероятността за по-съществени количества. От северозапад ще започне да нахлува студен въздух и до вечерта в Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг. В Източна България, където през по-голямата част от деня вятърът ще остане умерен до силен, южен, температурите ще са високи и ще вали дъжд.
През нощта срещу понеделник над западната половина от страната валежите ще спрат, вятърът ще отслабне. В понеделник в Източна България все още ще превалява слаб дъжд, но до вечерта и там валежите ще спрат. Над Западна ще е без валежи, с временни разкъсвания и намаления на облачността. Температурите ще се понижат.
Във вторник от югозапад ще започнат нови валежи, предимно от сняг, бързо ще обхванат по-голямата част от страната. От изток-североизток ще нахлува още студен въздух. В сряда сняг, в процес на спиране, ще превалява все още в източната половина от страната, там ще бъде и ветровито. В четвъртък ще остане студено, но вероятността за валежи е малка; ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността.

Незаконна продажба на коледни елхи е установена при съвместна операция на полицията в Сливен и Регионалната дирекция по горите. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Сливен.
Акцията е осъществена на 12 декември с цел недопускане на незаконна сеч в местата, определени за добив на коледни елхи. На обособена сергия на бул."Цар Освободител" в града е установен 34-годишният С.М., който извършва продажба на коледни елхи без прикачени, съгласно изискванията, контролни пластини. В дома му са намерени 94 броя елхи без пластини и още 270 броя с прикачени контролни пластини, но без превозен билет. 
Дръвчетата са иззети и оставени на съхранение РДГ-Сливен. Съставени са констативни протоколи.

С финансов ресурс от 775 000 лева Местната инициативна група Тервел-Крушари ще подпомогне земеделските производители в региона. Одобрени са нови 15 проекта на малкия бизнес за обновяване на кравеферми и овцеферми,за модернизация на добива на мед, за изграждане на склад за пчелни продукти и други, съобщават от община Тервел, която е сред членовете на сдружението.
Най-много са инвестиционните намерения за производството на лавандула - за закупуване на комбайн, машина за косене и друга специализирана техника за обработка на насажденията, както и за създаване на масив от над 30 декара с етерично-маслената култура. Повечето от проектите ще получат финансово подпомагане по 50 на сто от предвидената инвестиция, посочват от община Тервел. Земеделските стопани ще сключат договори за подпомагане, след като представените проекти бъдат оценени и в Държавен фонд "Земеделие".

Балансът на рапичното семе в света през маркетинговата 2018/19 г. изглежда все по-напрегнат.Това показват оповестените тези дни актуализирани прогнозни данни за добива от рапица в световен мащаб. Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA ) наскоро намали с 1,1 млн.т прогнозата си за световната рапична реколта – до 72,9 млн.т, а това е с 3,1 млн.т по-малко спрямо предходния сезон.

Основната причина за поредната низходяща корекция са по-слаби от очакваните само преди един месец добиви в Австралия и Китай – съответно 2,60 млн.т и 12,85 млн.т в сравнение с 2,90 млн.т и 13,95 млн.т, набелязани през октомври и 3,67 млн.т и 13,27 млн.т, ожънати през 2017/18 г.

Вниманието в повечето аналитични доклади се насочва върху напрегнатия баланс в Евросъюза. Съгласно ноемврийските данни на FAS USDA заради неблагоприятните агрометеорологични условия (сухо и горещо време) и редуцирането на площите през 2018/19 г. се очертава спад на добива от рапица в ЕС с драстичните 12 на сто (2,6 млн.т) – до 19,5 млн.т (22,15 млн.т – 2017/18 г. ).

Тази песимистична перспектива виждаме и в ноемврийския доклад на най-авторитетната в бранша аналитична германска агенция Oil World. Водещите експерти оценяват новата европейска реколта от рапица на 19,59 млн.т, в това число Франция на 4,9 милиона тона (-7% спрямо 2017/18 г.), Германия - 3,67 млн.т (-14,2%), в Полша - 2,09 млн.т (-21%), в Румъния - 1.61 млн.т (-13%).

Всъщност с по-добра в сравнение с миналогодишната реколта сред страните големи производителки е само Чехия – 1,38 млн.т, с 20 на сто повече в сравнение с 2017/18 г. Слабата реколта ще благоприятства за стопяването на преходните запаси и за намаление на преработката - до 23,88 млн.т спрямо 24,11 млн.т през предходния сезон. Най-големият спад в преработката на рапица се очаква през четвъртото тримесечие на 2018 г. и поради логистични проблеми в ЕС, причинени от ниските водни нива в ключовите водни артерии на Евросъюза.

Засилване на преработката се очертава през януари до юни 2019 г., когато ще се активизира и вносът на маслодайната суровина. Според актуализираните прогнозни данни вносът на рапично семе в ЕС през 2018/19 г. ще нарасне с 200-400 хил.тона в сравнение с предходния сезон – до 4,34-4,50 млн. т.

Търговците коментират, че спадът в производството на рапично семе в глобален мащаб и в Евросъюза определено поставя в печеливша позиция износителите на маслодайната суровина, а също така и на рапичното масло и шрота. От по-благоприятната конюнктура вероятно най-много ще спечелят Русия и Украйна.

За разлика от западноевропейските държави добивите от рапица в Украйна и Русия са много добри – 2,7 млн.т и 2 млн.т, в сравнение с 2,2 млн.т и 1,5 млн.т - 2017/18 г. Износът на рапичен шрот от Русия през 2018/19 г. се очаква да нарасне двойно в сравнение с предходния сезон – до 310 хил. тона. През септември Русия натовари за износ и рекордното месечно количество рапично семе – 50,4 хил.т, като целият този обем беше с дестинации за държавите от Евросъюза.

(По данни на FAS USDA, Oil World, Reuters, Dow Jones)

През първите 4 месеца на настоящия селскостопански сезон, започнал на 1 юли, Румъния е изнесла почти 3 млн. тона пшеница – с 23% повече, отколкото през същия период на миналия сезон, съобщи електронното изднаие УкрАгроКонсалт, като се позова на данни на пристанищните служби. Отчита се ръст на търсенето на румънска пшеница от държавите-членки на Европейския съюд, като в най-голяма степен нараства износът за Испания. Египет също е нтесъл по-големи количества в сравнение с периода юли-октомври 2017 г., а по-активно е и търсенето от Йордания – традиционен купувач на румънската пшеница.

Само през октомври износът на пшеница от Румъния е скочил с близо 150% спрямо същия месец на миналата година, достигайки 497,1 хил. тона.

Сряда, 12 Декември 2018 14:03

Полицаи прибраха незаконни дърва

На незаконно добити дърва са попаднали криминалисти от полицията във Вършец. На 11 декември, около 17:20 часа в местността „Синчово поле” в землището на Вършец полицаите установили 5 каруци, теглени с животинска тяга, управлявани от мъж на 24 г., мъж 22 г., мъж на 28 г. и 15-годишен, всичките от Вършец.
Натоварените в тях дъбови дърва за огрев не били маркирани с контролна горска марка и нямали издадени билети за превоз. Четиримата мъже са доведени в сградата на полицията и са им съставени 5 акта по Закона за горите.

Облачността над страната ще е променлива. Само на отделни места в часовете преди обяд в планините и в Североизточна България ще превали слаб сняг. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър, който вечерта в повечето райони ще стихне. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, по-високи по морския бряг; максималните ще са между 2° и 7°.

Над планините облачността ще е променлива, по-значителна в сутрешните часове, когато на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е минус 1°, на 2000 метра – около минус 8°.

Над Черноморието облачността в сутрешните часове ще е значителна и на отделни места по северния бряг ще превали. След обяд облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 4° и 7°. Температурата на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Вторник, 11 Декември 2018 09:23

Пчеларите протестираха пред МЗХГ

Регионалните пчеларски организации в Североизточна България проведоха голям протест пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в София.
Пред входа на ведомството стопаните поставиха ковчег с кръст, в който символично погребаха пчеларството у нас.
Пчеларите настояват за директни плащания на пчелно семейство и за субсидии за опрашването. Те искат да се уреди трайно субсидиране в сектора в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.
Другите искания на протестиращите са: криминализиране на нерегламентираното третиране на земеделски култури, да се създаде акредитирана лаборатория за изследване смъртността на пчелите и строг контрол на нелегалният внос на забранени препарати, с които пръскат зърнопроизводителите.
След среща при министъра двете страни се разбраха за създаването на експертна група по проблемите на сектора.

Вторник, 11 Декември 2018 09:21

Нови валежи, очаква се и сняг

Значителна ще се задържи облачността над източните и планинските райони. Дъжд ще вали по морското крайбрежие, а слаб сняг ще има главно в Североизточна България и в планините. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина временно силен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са от минус 5° до 0°, максималните – между 2° и 7°.

В планините облачността ще е значителна със слаби превалявания от сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 4°, на 2000 метра – около минус 11°.

По Черноморието ще е предимно облачно със слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максимална температури на въздуха 5-8°. Температурата на морската вода е 8-10°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Понеделник, 10 Декември 2018 08:44

Обзор на Софийска стокова борса АД

Декември започна с увеличение на цените на основните зърнени култури по световните борси, по-значително в източната част на Европа. В Чикаго цената на пшеницата се повиши с 2 долара до 218 щатски долара за тон, във Франция имаше плюс 1 евро до 205 евро за тон. В Украйна поскъпването е чувствително, плюс 10,30 долара до 236,30 щд./т. и се дължеше на покупките и износа на големи количества за Египет. Русия също отново повиши цените с 3,73 долара до 237,25 щд./т. При царевицата промяната е подобна при цените FOB – САЩ плюс 5 долара до 166 щд./т., Украйна плюс 2 долара до 168 щд./т., а във Франция нямаше промяна – 174 евро/т. Рапицата в Евпорейския съюз /Еuronext/ леко се повиши с 1,50 евро и се котираше на 371,00 евро/т., а ечемикът във Франция и Германия пое в противоположни посоки – плюс 2 евро и минус 2 евро в двете държави и съответни цени от 206 и 201 евро/т.
Най-интересно през седмицата беше развитието при нерафинираното слънчогледово олио. Сривът в цените престана и имаше зрелищен обрат към поскъпване с плюс 25 долара до 685 щд./т. на борсата в Ротердам, което до голяма степен възстанови равнищата от преди 2 месеца. Рафинираната захар за сметка на това отново обърна тренда и поевтиня с 5,10 долара до 341,60 щд./т. в Лондон.
У нас в подкръг "Зърно" на "Софийска стокова борса" АД котировките останаха сближени при повечето контракти. Хлебната пшеница варира между 330 и 360 лева за тон съответно за търсене и предлагане, фуражна пшеница се търси на 310 до 330 лв./т., предлагането е на 340 лв./т. При царевицата офертите „купува“ се вдигнаха до цена 250 лв./т. за доставка януари, а за незабавна доставка цената беше 260-280 лв./т. Продавачите обаче липсваха. Маслодаен слънчоглед се търси на 540-550 лв./т., предлагането е на 570-580 лв./т. Всички цени са без ДДС.
В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни и без промяна, предлага се зрял боб в чували на начална цена от 2300 лв./т.
В подкръг „Нехранителни стоки” на ССБ АД имаше сделки с обичайни за зимния сезон стоки. Реализираха се техническа сол за пътища в диапазон 80-91,67 лв./т., газьол за ПКЦ наливно от 1704 до 1834 лв за хиляда литра. Продадоха се и дизелово гориво за отопление от 1667 до 1716 лв/хил. л., както и разнообразни видове масла и смазки – моторни на 3100 до 4230 лв./т., трансмисионни на 3310 до 5950 лв./т., хидравлични на 2630 до 2740 лв./т., компресорни на 3200 лв./т. и машинни на 2680 лв./т. Изкупуваха се и смазки в интервал 3,80-4,92 лева за килограм и литиева грес от 4,71 до 4,92 лв./кг.

Понеделник, 10 Декември 2018 08:41

Времето през новата седмица

В западните райони ще започне да превалява дъжд и мокър сняг. На места в Източна България ще се образуват мъгли. Минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса. През деня ще се появи умерен, в следобедните часове и временно силен северозападен вятър и с него ще нахлува студен въздух, сочи прогнозата на НИМХ-БАН.
До вечерта валежите ще обхванат по-голямата част от страната, ще са предимно слаби от дъжд, в планинските райони - от мокър сняг. По-обилни валежи са възможни в югоизточните райони. Максимални температури между 3 и 8 градуса.
Над Черноморието ще е предимно облачно и главно по южното крайбрежие ще има слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който през нощта срещу вторник ще се усили. Максимална температури на въздуха 5-8 градуса. Температурата на морската вода е 8-9 градуса. Вълнението на морето ще е 2 бала.
Над планините ще преобладава облачно време с превалявания от сняг. Ще е ветровито, със силен север-северозападен вятър и температурите ще са понижават. Към 14.00 часа на височина 1200 метра ще е около 3, на 2000 метра - около минус 3 градуса.
Във вторник и сряда ще е без съществени валежи, само на места, главно в Североизточна България и планините ще превали слаб сняг. Над западната половина от страната ще има временни разкъсвания и намаления на облачността. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад.
В нощта срещу четвъртък вятърът чувствително ще отслабне и ще се ориентира от югоизток, а през деня в четвъртък в Източна България и ще се усили. От югозапад ще започнат нови валежи, предимно от сняг, на изток временно ще има и дъжд. Валежите бързо ще обхванат страната, на места за кратко ще са интензивни, но още през нощта срещу петък ще спрат.
В петък ще е студено и предимно облачно, почти без валежи.
През почивните дни в Източна България вятърът отново ще се усили, отначало от югоизток, после от изток; температурите ще се повишат. Ще вали дъжд, на повече места в източната половина от страната.

Петък, 07 Декември 2018 09:11

Вятърът утихва

Облачността отново ще е разкъсана. Сутринта ще се образуват мъгли в Дунавската равнина, които ще се задържат през по-голямата част от деня. Вятърът ще е слаб навсякъде, с изключение на Североизточна България. Това носи опасност от ново замърсяване на въздуха в големите градове в петък и събота, съобщава NOVA.

Мъглите в Северна България допълнително ще задържат мръсотията ниско над земята. Атмосферата ще се раздвижи чак в събота вечерта.
През деня живакът ще варира в широк интервал – от 0 до 10-11 градуса.

В планините ще бъде слънчево през целия ден. Ще духа вятър със скорост до 20-30 км/ч. По високите върхове температурите през деня ще са около минус 4 - минус 5 градуса, а в по-ниските части – 2-3 градуса.
Почивните дни се очертават сухи. Валежи очакваме в края на уикенда, благодарение на влажен въздух от Атлантика, който напредва на югоизток към нашите географски ширини.

След своя пик в събота с температури през деня до 6-7 градуса, ще последва захлаждане в началото на новата седмица. Затова и валежите в равнините първо ще са от дъжд, който към средата на седмицата ще премине в сняг. Не се очаква образуване на значителна снежна покривка.

Неизвестни откраднаха около 70 000 стръка посадъчен материал от лавандула от стопанство край Балчик, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР. Растенията са изтръгнати от стопански двор в село Дъбрава. Полицията издирва крадците в досъдебно производство.
В Добричкия регион, който е сред най-големите производители на лавандула, сеитбата на маслодайната култура започна. През миналата кампания полицията регистрира кражби на десетки хиляди посеви направо от нивите като земеделски производители обясняват посегателствата с дефицита на разсад./БТА

Първите ята червеногуши гъски, които са световно застрашен вид, долетяха в зимния си дом - Шабленското и Дуранкулашкото езеро, съобщи за БТА експертът в Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ Николай Петков. По думите му със замръзването на водоемите в Югоизточна Румъния, където при първото за сезона международно преброяване в края на ноември са установени близо 6000 червеногуши гъски, се очаква повече птици да намерят убежище и в Приморска Добруджа.
Тревожно е, че за първите няколко десетки птици около Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс няма хранителна територия, тъй като заради сухата есен в периметър около пет километра пшеницата не е поникнала, каза експертът в дружеството.
Още в средата на декември ще има ново преброяване на долетелите от далечна Арктика птици в рамките на проекта "Сигурен прелетен път за червеногушата гъска" с подкрепата на програма "Life" на Европейския съюз. Инициативата обхваща всички страни от ареала на птиците - България, Румъния, Украйна, Казахстан и Русия, каза Петков, който е и ръководител на проекта. По думите му ще бъдат събрани нови данни за числеността на вида с оглед на промените в климата. През миналата зима на Шабленското и Дуранкулашкото езеро най-голямата численост на червеногушата гъска - около 30 000 птици, беше регистрирана за кратък период чак в началото на март, което е много атипично, коментира експертът./БТА

Огнище на птичи грип сред животните в лично стопанство са констатирали ветеринари в стралджанското село Правдино. Евтаназирани са 50 кокошки и три гълъба. Това съобщи за БТА д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол.
Засега не са открити други огнища на болестта, но масовата миграция на птици от северните части на Европа носи реална опасност от пренасяне на заболяването. Ветеринарите следят състоянието на птиците и условията, при които са отглеждани в личните стопанства и в големите птицеферми, допълни Колев. 
В Ямболска област има пет ферми за отглеждане на пилета, пет за водоплаващи птици и две фазанарии. В началото на годината бе открито огнище на птичи грип във ферми за отглеждане на пилета и патици в стралджанските села Зимница и Чарда. Близо 70 000 птици бяха умъртвени и загробени, а собствениците обезщетени по пазарни цени. 

Страница 1 от 394

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта