Как оптимизирането на пръскането ще помогне на рентабилността на вашето стопанство? Избрана

Във време на дигитализация и трансоформация на селското стопанство и с оглед на нарастващите цени на суровините, точността при всяка операция е от първостепенно значение за всеки фермер

AGRI0062През последните няколко години земеделието в България, в частност растениевъдството, се развива с изключително бързи темпове от агротехническа гледна точка. Голямо влияние оказват както новите семена, торове и препарати за растителна защита, така и новите технологии. С тяхна помощ земеделците имат възможност да произвеждат все по-големи обеми продукция. Най-добрият начин за повишаване на печалбата обаче е чрез оптимизиране на процесите в стопанството с цел минимализиране на себестойността на произвежданата продукция, където идва намесата на технологиите за прецизно земеделие.
За всеки земеделски стопанин са ясни основните разходи в стопанството му, но върху колко от тях може да се окаже влияние и за сметка на какво, е въпрос, който много фермери си задават. Разходите за закупуването на семена, торове или продукти за растителна защита не могат да бъдат елиминирани, но защо да не бъдат оптимизирани?
Едно от най-скъпоструващите агротехнически мероприятия – пръскането, подлежи на оптимизация чрез съвремени технологии, без това да оказва негативно влияние на добива и качеството му. Във време на дигитализация и трансформация на селското стопанство и с оглед на нарастващите цени на суровините, точността при всяка операция е от първостепенно значение за всеки фермер.
DSC05779КОИ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ПРЕЦИЗНО ЗЕМЕДЕЛИЕ ПРИ ПРЪСКАНЕТО?
КАК ТЕ ВОДЯТ ДО СЪКРАЩАВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ?
При пръскането от изключително значение е да се прилага точното количество препарат на точното място. Всеки фермер е наясно с факта, че ако не приложи необходимото количество препарат или пък приложи по-голяма от определената за продукта норма, пръскането става неефективно, а в някои случаи дори вреди повече на посевите. Системата за контрол на материалите Trimble Field IQ спомага именно за правилното прилагане на препаратите, като позволява автоматичен контрол на секциите. Технологията е подходяща за самоходни и прикачни пръскачки и чрез нея фермерите могат да управляват нормата на пръскане и да анализират в реално време изразходеното количество препарат за конкретен блок или група от блокове.
АВТОМАТИЧНО СПИРАНЕ НА СЕКЦИИТЕ
Trimble Field IQ дава възможност и за автоматично спиране и пускане на секциите с цел избягване на презастъпвания при пръскането при полета с неправилна форма или при завои. За по-голяма прецизност при пръскане е възможно конфигурирането на някои модели пръскачки и за контрол върху всяка една отделна дюза, като така прецизността е на изключително високо ниво, споделят специалистите по прецизно земеделие от НИК. Това прави системата много подходящо решение при работа с карти за приложение с променлива норма (VRA) при торене с течен азотен тор например.
Още по-високо ниво на автоматизация и точност може да се постигне чрез комбинация на системата Trimble Field-IQ с дисплей за навигация TMX-2050 или най-новото решение на Trimble – дисплей GFX-750. По този начин механизаторите в стопанството могат да контролират автоматично секциите на пръскачката и височината на щангите. А земеделските стопани могат да следят работата в реално време и при необходимост да прехвърлят задачи от и към полето.
АВТОМАТИЧНО УПРАВЛЕНИЕ НА МАШИНАТА И НЕГОВИТЕ ПРЕДИМСТВА

дисплей ТМХ 2050 при пръскане със самоходна пръскачкаЗа минимизиране на риска от грешки и презастъпване при пръскането, както и за оптимизиране разходите за течни торове и препарати, работна сила и гориво, фермерите могат да заложат и на автоматично управление като Trimble Autopilot например. Управлението може да бъде в съчетание с технологията за автоматичен завой NextSwath™, която дава възможност машините да завиват автоматично в края на реда по най-добрата траектория, като едновременно с това автоматично изключват секциите на щангата, където това е необходимо. Това спомага за предотвратяване на увреждането на културите, като същевременно е налице и намаляване на разходите за материали. Тези автоматизирани системи позволяват на механизатора да обърне повече внимание върху машината, дюзите, налягането на системата за пръскане и височината на пръскане, вместо да се съсредоточава само върху управление на машината.

АВТОМАТИЧНОТО ВДИГАНЕ НА ЩАНГИТЕ - ЕКСТРА ИЛИ НЕОБХОДИМОСТ?

 

Друга технология, която може да бъде много полезна на механизаторите по време на пръскането, е системата за автоматичен контрол на щангите Norac UC4 +. Тя дава възможност за автоматично поддържане на височината на крилата на пръскачката на определена височина или разстояние от посева. Така се постига равномерно пръскане и еднаква ефективност на работата в различните части на полето. Тази технология улеснява много механизаторите при работа по наклонени терени, където наклонът на полето може да се окаже проблемен.
ISOBUS- КОНТРОЛ НА ПРЪСКАЧКАТА

DSC05812Последните модели самоходни пръскачки Berthoud могат да бъдат оборудвани с новия монитор VT Tronic, който е съвместим с ISOBUS –стандарт при комуникацията между инвентари и контролни панели, който предоставя съвместимост на всички машини и инвентари с различни производители на контролни панели и интелигентни системи. Мониторът VT Tronic е базиран на Android, което го прави интуитивен и лесен за работа и чрез него може да се извършва управление и изключване на секциите, промяна на нормата в рамките на парцела и запис на извършената обработка.
Чрез технологиите на Trimble и по-специално системата за контрол на материлите Field IQ прецизността на извършване на агротехническите мероприятия се повишава, като фермерите могат да контролират зони и нормата при пръскане, което, от своя страна, води до опазване на посевите и икономия от препарати. Опитът на Trimble показва, че използването на VRA карти и технологията Field IQ води до намаляване на вложените материали с 10% и може да повиши ефективността на обработките с до 25%.
За повече информация относно възможностите за прецизно пръскане може да потърсите за консултация официалния представител на американския лидер в GPS решенията за земеделие Trimble, а именно – НИК Електроникс.

Прочетена 1041 пъти Последно променена в Вторник, 08 Май 2018 12:30
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта