3 стъпки за постигане на по-висок добив и оптимизиране на разходите Избрана

Фермерите, абонирани за услуга AgroBalance, вече се възползват от преимуществата, които тя им носи

В условията на съвременното земеделие целите на всеки фермер са насочени към постигане на по-високи добиви. Истинско предизвикателство обаче е достигането на поставените цели без същевременно увеличаване на разходите. Анализът на почвата след жътва е една от правилните стъпки в тази посока. Почвените анализи са от съществено значение за определяне на почвеното плодородие, както и за доброто управление на хранителните вещества, което, от своя страна, предопределя по-голямата им ефективност и гарантира по-ниски разходи. 

Ако вече се питате кога е най-правилният момент да се вземе проба от почвата, то отговорът на специалистите е: „Точно сега – след приключване на жътвата“. Анализът на взетите проби ще покаже какъв е балансът на хранителните вещества в почвата, а така може да се направи най-прецизен и рационален план колко и какви хранителни вещества да бъдат внесени посредством предсеитбеното торене. За още по-добри резултати и прецизно торовнасяне много земеделски стопани вече разчитат и на приложения с променлива норма (VRA).

  1. Почвено картиране след жътва

С всичко изброено дотук са съгласни фермерите, абонирани за услуга AgroBalance, които вече се възползват от нейните преимущества. Почвеното пробовземане на полетата се извършва със специализирана техника, оборудвана с GPS устройство Trimble – индустриален таблет, модел MMX-070. В зависимост от заданието и параметрите, които следва да се анализират, могат да бъдат взети почвени проби с дълбочина от 0 – 30 см или 30 – 60 см. За пробите се използват автоматизираните сонди Wintex, които гарантират, че желаната дълбочина ще бъде достигната, независимо от вида на почвата и условията.

  1. Почвени анализи и препоръки за торене

След извършването на почвено пробовземане, идва ред на извършване на лабораторни анализи за почвена реакция и за хранителни елементи (азот, фосфор, калий, сяра, калций, магнезий, натрий, цинк, бор, манган, мед и желязо) в достъпни за растенията форми. Абонатите на AgroBalance получават резултатите в табличен вид, но могат да видят данните за почвена реакция и нивата на азот, фосфор и калий и под формата на карти в платформата GeoSCAN.

На база на резултатите от анализите, специалисти агрономи изготвят препоръки за балансирано хранене на растенията, съобразно сеитбооборота и планирания добив. Препоръките са предоставени в табличен вид, под формата на план за торене. В него азотът, фосфорът, калият и сярата са посочени чрез препоръчителни плоски норми от количества активни вещества на декар, без да са обвързани с конкретни производители.

За много фермери се оказва, че за да контролират по най-добрия начин посевите по време на тяхното развитие, е необходимо да се възползват и от обслужване по време на вегетация. В този случай се формират растителни проби - по 1 растителна проба и по 1 почвена проба от всеки изследван блок.

Взетите проби се анализират в модерно оборудвана лаборатория и отново се представят в табличен вид. Когато е необходимо, агрономите могат да дадат препоръки за своевременна корекция в храненето на текущата култура.

  1. Торене с променлива норма (VRA)

Торенето с променлива норма, или още познато като VRA (Variable Rate Application), е приложимо при наличие на пръскачки и торачки с възможност за контрол на нормата на приложение на съответния материал. За разлика от торенето с плоска норма, при използването на VRA е необходима по-детайлна информация за всеки отделен блок. Трябва да се провери в кои микрозони основните хранителни елементи се откриват във високи нива и в кои - в ниски. За да се установи това, се пробовземат повече почвени проби от по-малки по площ микрозони (клетки). Обикновено броят на почвените проби за целите на VRA е четирикратно повече, в сравнение с нужните за определяне на плоската торова норма за същия блок.

Идентифицирани с географски координати, резултатите от съответните почвени проби се представят на фермерите под формата на карти, видими в уеб-платформата GeoSCAN. Предписанията се изготвят от агрономите, конкретно за всеки анализиран блок. Торовата норма в едно и също поле може да варира от нулева до максималната, приложима от торовнасящата техника, при положение че това е целесъобразно за планираните култури.

По думите на земеделските стопани, които вече разчитат на торене по метода VRA, по този начин се „тори точно там, където е необходимо“. А когато полетата са балансирано наторени, те са 100% подготвени да дадат необходимото оптимално количество хранителни вещества на всяка култура.

Според Търговския директор на НИК – Тодор Шишков, интересът на българските фермери към подобни услуги расте. Това е наложило и увеличаване на капацитета на лабораторията към НИК Агро Сървис, където се изследват взетите проби по услугата AgroBalance. „Изключително ме радва фактът, че нашите фермери са отворени за иновации и в някои отношения степента на използване на прилагане на прецизни технологии и дигитализиране на стопанствата им е по-голяма от други техни европейски колеги!“ – разказва още Шишков.

Но разбира се, както успехът се изгражда с времето, така и по-добрите добиви се получават с постоянство и надграждане на използваните методи за грижа за почвата и растенията. Ето защо е препоръчително услуги като AgroBalance да се прилагат за срок от поне 4 последователни сезона, така че да се осигури плановото проследяване във времето на хранителните елементи след всяка жътва и да се постигнат желаните оптимални резултати.

етикети:
Прочетена 5064 пъти Последно променена в Четвъртък, 19 Юли 2018 20:05
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта