Революция в почвообработката Избрана

Високоефективната земеделска техника на шведската фирма е създадена да работи ръка за ръка с природата. Представяме ви новата концепция за ултра - плитка обработка на почвата и нейните предимства

Ангел Върбанов

Независимо дали става дума за почвообработка или сеитба, земеделците знаят, че в тази област името на шведската компания Vaderstad е синоним на високо качество и минимални разходи. През 90-те години на миналия век компанията прави революция в почвообработката, като извежда на пазара дисковите култиватори. Днес вече няма земеделец по света, които да не ползва тези машини. Сега на ред е нова стъпка в технологията на почвообработката, която ще преобърне представите за традиционното земеделие. Дисковете CrossCutter за ултраплитка почвообработка вече са на пазара.

В началото на юли Vaderstad проведе Ultra-shallow tillage форум в Nybble центъра си във Вадерщад, Швеция.

IMG 3430 1

Във времена, в които предизвикателствата в полето, включително устойчиви на хербициди плевели се увеличават, Vaderstad организира форум, на който представи как начинът, по който се прави обработка на почвата, може да даде ключови агрономически ползи, водещи до оптимизиране на разходите на земеделските стопанства.   

На събитието присъстваха представители на марката от Европа, САЩ, Канада и Русия. Участие в него взеха и фермери, професори, агрономи и различни специалисти в сферата на земеделието, поканени от Vaderstad.

Екип на Тайтън Машинъри България също присъства на събитието, а специални гости бяха Иван Иванов и Павел Стоименов. Фермери с богат опит, с интерес към иновациите и внедряването на нови технологии в земеделието. Отглеждат основно царевица, пшеница и рапица и обработват своите стопанства с машини Vaderstad.

На форума бе представена концепцията за ултра-плитка обработка (Ultra-shallow tillage ) с изцяло новия CrossCutter диск, който бе избран и за „Машина на годината 2018 в категория „ Почвообработка“ на изложението Агритехника 2017 в Хановер, Германия.

Ултра-плитката обработка на почвата е обработка с пълно накъсване на растителните остатъци по цялата работна ширина, при работна дълбочина от само 2 – 3 см

Работейки съобразно биологията на растенията, ултра-плитката обработка позволява намаляване на разходите за препарати, едновременно с което се подобрява драстично хигиената на полето.В допълнение, подобреното мулчиране на растителните остатъци ускорява минерализацията.

20180720 104014 1

Повече за тези новости ни разказа Людмил Стоицев, Продуктов мениджър „Прикачен инвентар“ в Тайтън Машинъри България, когото потърсихме за коментар за читателите на вестник „Гласът на фермера“. Ето какво сподели за новите дискове специалистът:

  • На форума на Vaderstad бе представена концепцията на компанията за ултра-плитката обработка на почвата. Това е стъпка напред в почвообработващата технология. С новите дискове CrossCutter, с които шведската компания спечели миналата година награда на изложението Агритехника за иновации, вече е възможен съвсем друг тип почвообработка. Идеята на този диск е да се работи на работна дълбочина от 2 – 3 см, по протежение на цялата работна широчина на машината с интензивно накъсване, начупване и смесване на растителните остатъци.

Коничните дискове на култиваторите досега имаха ограничения на ефективната им работна ширината от 2 – 3 см, докато формата на новия CrossCutter диск му позволява да има работна ширина от 11,5 см. А това е доста голямо разстояние. Реално, наредените дискове по протежение на машината с тази ширина покриват цялата й работна ширина, всеки един сантиметър от нея.

Идеята е да се работи по-плитко, но по-интензивно, по-бързо като по този начин се пести гориво и се постига по-висока работна скорост – от 15 до 20 км/ч.

  • Така работата се върши по-бързо, качествено, ефективно и съответно по-евтино. Във Vaderstad са правени много агрономически изследвания, които стигат до изводите, че не е необходимо почвообработката да се прави на голяма дълбочина. Напълно е достатъчно да се работи на 2 – 3 см. Така с тези дискове можеш много лесно да се справиш със самосевките и плевелите. Особено след рапица, което е голям проблем за стопаните. Всички знаем колко дребни са семенцата на рапицата, както и че винаги след комбайна, много от тях остават в полето. Съответно тези семенца остават в почвата и работейки с инструмент, който ги вкарва по-дълбоко в нея, те попадат на голяма дълбочина. А на голяма дълбочина семенцата на рапицата могат да престоят латентни и 20 години. Съответно при следващата култура, която засееш, в полето ще се появява и рапица. В резултат няма да жънеш това, което си сял, а добивите ще са по – ниски. Дисковете CrossCutter много лесно се справят точно с този проблем. Те работят наистина плитко, максимум до 3 см, и когато се работи с тях в стърнище след рапица, семенцата остават на плитко – в първите 2 – 3 см от почвения слой. Така се създават много добри условия за тяхното покълване и поникване. От Vaderstad препоръчват да се обработи полето с тези дискове веднага след комбайна, за да се запази влагата в почвата. Така тези семенца се провокират да поникнат, а след това, при второ преминаване с култиватора, се унищожават. Това е едно от основните предназначения на дисковете CrossCutter. Разбира се, те не са предназначени само за рапицата.

Тези дискове се справят отлично и с всякакви други плевели, които са на полето

VV20264 1

  • На голяма част от семенцата е необходимо да бъдат подложени буквално дори за една хилядна част от секундата на ултравиолетова светлина, за да бъдат „стартирани“ провокирайки ги да започнат да растат. Ако това не се случи, семето не тръгва. Точно поради тази причина дисковете са направени така, че ъгълът, на потока на почвата е по-висок, т.е обработената маса се изхвърля по-високо. Така семенцето има достъп до светлина. Второ, поради законите на гравитацията, по-тежките материали падат по-бързо на земята и съответно първо пада почвата, защото е по-тежка, а отгоре остават по-леките растителните остатъци. По този начин се създават много добри условия за поникване на семената, на практика се прави фалшиво сеитбено легло. А след като се работи плитко, то и влагата остава в почвата, и съответно семето има перфектни условия, за да започне да се развива – топлина, светлина и влага.

Друго предимство е, че когато се работи толкова плитко, останалите отгоре растителни остатъци много бързо започват да се разлагат. Съответно почвата се подхранва много по-бързо. Ако се заравят по-надълбоко например на 20 см , процеса на минерализация се забавя значително. Защото реално почвеният слой, в който има най-много бактерии, е този до 5 см. Дисковете CrossCutter се справят доста добре и в царевица, което е много важно за България, предвид увеличените площи с тази култура.

VV20281 1

Тези дискове са от голяма помощ за земеделските производители при борбата с царевичния стъблопробивач

Този вредител живее в стеблото на царевицата, между колената, и спокойно може да презимува и да си остане за догодина Дисковете CrossCutter начупват стеблата много интензивно и съответно вредителите не могат да оцелеят през зимата. А с толкова интензивно начупени растителни остатъци почвата се подхранва отлично и се подготвя перфектно за сеитба.

Цялата концепция на тези дискове е насочена към минималните обработки

Това е следващото стъпало в тази технология. Vaderstad правят революция през 1999 г., когато представят на пазара дисковия култивитор Carrier Днес 19 години по-късно революционнитеCrossCutter дисковете могат да бъдат оборудвани на култиваторите Carrier. Не е необходимо да се купува нова машина, само се сменят дисковете. Концепцията на Vaderstad като цяло е да спестяват средства на земеделските производители. Да, концепцията на почвообработка се променя тотално, но не е необходимо да сменяш цялата машина за това.

Имаме вече много клиенти в България, които искат да работят плитко с минимална обработка на почвата

Те са установили, че това е по-добрият начин да опазват почвите си и да постигнат по-добри резулти. Така те се предпазват от вятърна и дъждовна ерозия. Защото, при положение че си оставил отгоре растителните остатъци, примесени с малко почва, когато завали дъжд, той няма да отмие най-богатия слой от почвата. Също така наличието на растителни остатъци на повърхността предотвратява вятърната ерозия на почвата. В тези дискове има много икономическа и агрономическа мисъл. Идеята на CrossCuter е да се работи ръка за ръка със самата природа.

VV20255 1

Дисковете CrossCuter се препоръчват и за борба с плевелите в биологичното земеделие

С тях се работи много бързо ефективно и евтино, защото не влизат дълбоко. Съответно намаляват изискванията за теглителна мощност на трактора. Въпреки, че са в продажба от тази година в България вече има доста машини, на които са монтирани. Има български фермери, които сега започват да работят с тях.. През последните години в България минималните обработки на почвата придобиват все по-голяма популярност и биват прилагани от все повече фермери, а диска CrossCutter на Vaderstad е точният инструмент за това.

Дисковете CrossCuter работят без проблем във всякакви почви

Справят се много добре както с тежки, така и с леки, тъй като концепцията на тези дискове не е да влизат надълбоко. Carrier като машина предоставя достатъчно сериозен натиск, за да вкара дисковете във всякакъв тип почва. С тези дискове може да се прави и обработка след оран за подготовка на сеитбено легло.

Убеден съм, че това е дискът, който в бъдеще до голяма степен ще замести конвенционалните дискове, използвани днес. Нека си припомним, че когато за първи път на пазара са излезли дисковите култиватори , земеделците са ги гледали с недоверие, а сега 90 на сто от тях работят именно с дискови култиватори. За момента такива дискове предлага само Vaderstad. Освен това тези дискове са много актуални при покривните култури, които вече масово се сеят в България. Унищожавайки покривните култури, пълното накъсване при ултра-плитка работна дълбочина осигурява голям капацитет и големи агрономични ползи. Обработвайки интензивно на дълбочина от 0 до 3 см, покривните култури се накъсват и смесват без да се вкарват дълбоко в почвата. След едно минаване стъблата на покривните култури са накъсани, което осигурява достъп на микроорганизмите. Това елиминира напълно покривните култури, едновременно с което намалява риска от проблеми с последващата култура.

VV20262 1

Vaderstad реално предлагат успешни концепции, а не просто машини. Тяхната цел е земеделците да работят максимално бързо и качествено, намалявайки разходите и постигайки максимално добри резултати.

 

Какво е ултра-плитка обработка на почвата

Ултра-плитката обработка на почвата е обработка, при която се осъществява пълно накъсване на растителната маса по цялата работна ширина, при работната дълбочина от само 2 – 3 сантиметра.

Защо е създадена ултра-плитката обработка на почвата?

През последните години се увеличава необходимостта от все по-плитка обработка на почвата поради няколко причини:

Увеличаване на проблемите със самосевките на рапица.

Увеличаване на проблемите с устойчивите на хербициди плевели.

Увеличеното използване на покривни култури.

Увеличените проблеми с Европейския царевичен стълбопробивач.

Покълването на голяма част от семената и плевелите се провокира от светлината. Ако са заровени прекалено дълбоко, те могат да останат в почвата десетилетия, например семената на маслодайната рапица могат да останат латентни в почвата 20 години. Дотогава те ще действат като плевелна култура в новите посеви, намалявайки потенциала на добивите. Много плевели, например устойчивата на хербициди полска лисича опашка, също създават проблеми, ако са оставени в латентно състояние, намалявайки добивите години наред.  Давайки на семената добър контакт с почвата и достъп до светлината, ултраплитката обработка на почвата осигурява тяхното покълване в добре подготвено сетибено легло, точно когато желаем, а не години по-късно. С повторно минаване върху поникналите растения, се осигурява добра хигиена на полето за следващата култура.

Унищожавайки покривните култури, пълното накъсване при ултраплитка работна дълбочина осигурява голям капацитет и големи агрономични ползи. Обработвайки интензивно на дълбочина от 0 до 3 см, покривните култури се накъсват и смесват, без да се вкарват дълбоко в почвата. След едно минаване стъблата на покривните култури се раздробяват и се създават точки за проникване на микроорганизми. Така покривната култура се отстранява напълно, като същевременно се намалява до минимум рискът от проблеми в следващата култура.

CrossCutter дискът дава чудесни резултати и в стърнища на зърнени култури, начупвайки и миксирайки големи количества растителна маса.  

Благодарение на уникалната форма на CrossCutter диск, контактната площ на всеки един диск с почвената повърхност е с ширина от 11,5 см. Това осигурява пълно нарязване по протежение на цялата работна ширина на машината. С работна дълбочина от само 23 сантиметра, CrossCutter диск накъсва и мулчира растителните остатъци, без да ги вкарва дълбоко в почвата. В резултат имаме бърз процес на разлагане, осигурявайки отлични условия за следваща култура.

Поради специфичната си форма и факта, че не се обработва повече от необходимото количество почва, работната скорост с CrossCutter диск е до 20 км/ч, а също така се пести и гориво, поради намалените теглителни изисквания.

Дискът CrossCutter може да се монтира на универсалния дисков култиватор на Vaderstad Carrier, който се предлага в работни ширина от 3,0 до 12,25 м.

Дискът CrossCutter получи престижното отличие „Машина на годината 2018на Агритехника 2017 в Хановер.

 

История

През 1999 г. Väderstad поставя основите на минималната обработка на почвата със създаване на сеитбено легло на само 5 сантиметра работна дълбочина с дисковия култиватор Carrier. Поради формата на стандартния диск тази концепция намалява възможността за пълно нарязване на работна дълбочина, по-малка от 5 сантиметра. Ултраплитката обработка на почвата е последващото развитие на концепцията за минимална обработка на почвата.

На пазара има множество предложения за обработка с палцеви брани. Те имат предимството да разстилат сламата, но не могат да се справят с големи количества растителни остатъци и са ограничени в скоростта. През 2014 г., Väderstad представи работещата ултраплитко предна сечка CrossCutter, последвана от представеното през 2017 г. ново поколение дискове за ултраплитка обработка на почвата – CrossCutter.

Прочетена 1737 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта