LEMKEN - специалист в почвообработката Избрана

Компанията предлага богата гама от селскостопанска техника

Интервю на Петър Кръстев

LEMKEN е фамилна компания, специализирана в производството на селскостопански инвентар. Всяка година фирмата обновява гамата продукти, като предлага иновативни решения за земеделското производство. Тази година LEMKEN излезе на пазара с нова сеялка за пролетни култури – Azurit, с пневматично изстрелване на семената . На демонстрационната кампания на фирма ВАРЕКС – VAREX Field Days 2018, LEMKEN участва с навесен плуг и дискова брана. За да научим повече за качествата на показаните в действие машини, разговаряхме с ВАЛЕРИ ДЕВЕДЖИЕВ – сервизен техник на LEMKEN за България и Гърция.

 • Г-н Деведжиев, какво е най-характерното за машините на LEMKEN, представени в полето на Кнежа пред земеделците от Северозападна България?

 • Демонстрирахме работата на навесния 5+1 корпусен плуг VariOpal 9 и 6-метровата дискова брана Rubin 9. Това са едни от най-доказалите се машини на LEMKEN в момента. Плугът VariOpal 9 е оборудван с дисков нож, който срязва браздата и тя е абсолютно чиста. Той е с нарезни дъски BS42, които са най-популярни за България, като позволяват работна дълбочина до 35 см. Имат изключително добра работа и добро наситняване на почвата. Дисковата брана Rubin 9 се отличава с това, че има голям клирънс между рамата и почвата. Окачването на дисковете е независимо с пружини, което позволява еднаква дълбочина на работа на всеки от тях. Ъгълът им на атака е голям, което позволява обработка на цялото дъно.

 • Какво друго е характерно за този плуг?

 • VariOpal означава, че плугът е с променлив захват. Той има много широко разстояние между рамата и органите както и между самите органи което позволява да не се задръства, когато има много органична маса. Може да бъде оборудван с ъглосними,предплужници,продълбочителни елементи,уширители на бразда и дисков нож, както и по-евтин вариант – обикновен нож на последното тяло, който да среже браздата в долната част. Целта е да се получи чиста бразда, в която тракторът да влезе. Плуговете LEMKEN разполагат с богата гама от работни тела като, в случая е с нарезни дъски ВS42, което позволява работна дълбочина до 35 см. Захватът в случая е от 25 до 55 см. На всички плугове LEMKEN колелото за дълбочината е изнесено в центъра на рамата. Това позволява при поява на препятствия встрани или в края на полето да може да се отсече до самия край и колелото да не пречи да се обработи цялата площ. Всички навесни плугове на LEMKENVariOpal, EurOpal, са оборудвани със системата OptiQuick, която способства за правилното регулиране на захвата на първото тяло и на дърпащата линия на самия трактор, така че той да не се натоварва и да изразходва гориво.

 • Какви други модификации плугове предлага LEMKEN?

 • Предлагаме плуговете на LEMKEN от 2 до 12 тела. Започваме с навесни, като приключваме с полуприкачни и прикачни. Най-големият плуг е Titan 12-корпусен. Плуговете LEMKEN могат да бъдат оборудвани и за извън бразда, когато се използват с верижни трактори като Challenger. Това дава по-голяма дърпаща сила – с по-малка мощност може да се тегли по-голям плуг. Полуприкачните плугове могат да бъдат оборудвани със с-ма Traction increase, което дава допълнителна тежест на задната ос на трактора и много по-добро сцепление.

 • Образува ли се плужна пета с вашите плугове?

 • Нашите плугове позволяват монтирането на специални елементи – те са продълбочители към самите тела на плуга, които разбиват тази пета. При желание от земеделците тези елементи могат да се монтират допълнително.

 • Какви са предимствата на демонстрираната в Кнежа дискова брана Rubin 9?

 • Дисковата брана LEMKENе 6-метрова. Основното предимство на тази машина е високият просвет, който я предпазва от задръстване, когато има много органичен материал. Оборудвана е с дискове с диаметър 620 мм и с 6 мм дебелина, което позволява по-дълбока работа. Дисковете имат голям ъгъл, т.е. те са по-изкривени, за да могат да подрязват цялото дъно. Всички дискови брани на LЕMKEN могат да бъдат оборудвани с много широка гама валяци.

Окачването на дисковете е независимо за всеки диск с пружини, което позволява абсолютно еднаква дълбочина на работа дори когато има препятствие. Лагерите на дисковете са оборудвани вътре със специални елементи – те са капсуловани, така че пръстта се отвежда без последствия. Препоръчителна скорост на движение е над 10 км/ч, когато имаме дисковес такъв диаметър. Нашите дискови брани могат да бъдат монтирани и на сеялки, така че да се получи комбинация от дискова брана със сеялка. Ширината, до която можем да достигнем за дискова брана е 16 метра, като тогава се закача и специален теглич.

 • Има ли интерес у нас към техниката на LEMKEN?

 • Интересът към LEMKEN е много голям от страна на българските земеделци. С всяка измината година се налагаме все повече на пазара, като сме лидери в плуговете и дисковите брани, а отскоро и при култиваторите за предсеитбена подготовка. Фирмата LEMKEN инвестира много в нововъведения и всяка година се стреми да излезе с нов продукт на пазара. Тази година вкарахме в тест пролетна сеялка – Azurit, която е с нова технология на изсяване.

 • В какво се състои тази нова технология?

 • Принципът на работа не е на вакуум, а на изстрелване на семето в земята като от пневматична пушка. Това позволява правилно пласиране и коректна дистанция между семената, много по-точно, отколкото при вакуумните сеялки.Технологията DeltaRow пласира шахматно семената, което води до големи предимства като повече воден ресурс и хранителни вещества за отделните семена.

Прочетена 2421 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта