Русия увеличи държавната подкрепа за закупуване на селскостопанска техника Избрана

Руското правителство реши да увеличи значително държавната подкрепа за фермерите при закупуване на селскостопанска техника, информира topagrar. Действащата от 2012 година програма предвиждаше при закупуване на машини фермерите да получават 15% държавна помощ. С решение на премиера Дмитрий Медведев от средата на септември подпомагането беше повишено до 25%

В Сибир, Далечния Изток, Крим и Калининградска област помощта за закупуване на земеделска техника беше увеличена от 20 на 30%. Според руското аграрно министерство, тези увеличения ще важат за договорите за покупка или лизинг на машини, сключени между 15 август и 15 декември 2018 година и за закупените до края на годината машини.

С тези мерки от правителството реагират не на последно място на спадналото  търсене на селскостопанска техника. В първата половина на 2018 година продажбите на машини  на руския пазар са отбелязали спад от 23%, достигайки в парично изражение до 487 млн. евро. Основната причина според аграрното министерство за намалелия интерес към селскостопанската техника са ниските цени на зърното през изминалите години. Тъй като при много стопанства се наблюдава намаляване на ликвидността, въпреки държавната подкрепа, те са принудени да се откажат от инвестиции в подновяването на машинния парк. Ето защо ¾ от средствата по досегашната програма за насърчаване покупката на земеделска техника са останали неусвоени.

Прочетена 1399 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта