Конските сили на трактора не са това, което изглеждат Избрана

Много фермери мислят, че всичко, което трябва да знаят при покупката на трактор са конските му сили. Това обаче е като да поставиш каруцата преди коня. Предвидливият купувач първо трябва да направи списък с това, от което наистина има нужда и иска да прави с машината и с помощта на този списък да определи необходимите му конски сили. Повече конски сили отколкото са необходими, се отразяват зле на банковата сметка и като покупка, и като разходи за гориво. По-малкото конски сили водят до проблеми и много вероятно – аварии, когато се опитвате да работите с машината извън пределите на нейните възможности. Или невъзможност работата да бъде свършена изобщо.

Производителите често се състезават помежду си като обявяват своя трактор за най-мощният в неговия клас. Това е потенциално полезна информация, когато имате нужда от мощност, но въпреки това си остава маркетингов трик. В много от рекламните брошури мощността е отбелязана със звездичка, а обяснението е дадено с много ситни букви в дъното на брошурата.

Това, което трябва да се знае за конските сили, е че двигателят осигурява мощност и че част от тази мощност се използва, за да се задвижи инвентара. Ненатовареният двигател може да даде 100 к.с. за задвижване на колелата на машината при определена стойност на оборотите. Поставете този двигател в трактор с работещи хидравлична помпа, трансмисия, алтернатор, климатична система, помпа на сервоуправлението и дори ако тракторът е паркиран, ще разполагате с по-малко от 100 к.с., за да извършите необходимата работа. Ще имате още по-малко достъпни коне при работа с товарача и управлението на машината. Така че, докато стойността на мощността на двигателя е полезна в някаква степен, има по-важен индикатор за следене: мощността за задвижване на силоотводния вал (PTO-HP).

Мощността за задвижване на силоотводния вал основно се измерва с двигател, поставен на скорост, която задвижва ВОМ-а на едни от стандартните обороти – 540 или 1000 об/мин. Трябва да се знае, че някои трактори създават повече мощност на силоотводния вал от други, така че може би не е необходимо да купувате по-голям трактор за работата, която искате да вършите. Тази информация е много по-полезна, когато купувате трактор, тъй като ви позволява да разберете колко енергия има машината за задвижването на силоотводния вал и машините, които се задвижват от него – косачки, балировачки и т.н. Вашият дилър и бърза справка в Интернет ще ви помогнат да откриете колко конски сили на силоотводния вал са ви необходими за работата, която смятате да вършите.

Прочетена 1187 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта