Алтернатива - радиална или диагонална гума? Избрана

Правилният избор на този важен компонент на селскостопанските машини ще ви помогне да използвате рационално мощността на техниката и ще ви спести инвестиции

Инж. Алекс Петров

Вместо увод

Високомеханизираното съвременно земеделие изисква гумите на селскостопанските машинида бъдат избрани правилно и прецизно. Те трябва да носят товар, да предават мощността на двигателя към настилката, да бъдат в съгласувана комбинация с окачването, да поемат надлъжните и напречните напрежения при управление, да понасят големи динамични натоварвания при работа по неравности и стръмни терени. И още: да притежават здравина, устойчивост на механични срязвания и повреди, да издържат на студ, топлина и естествено стареене, да имат добро сцепление и по-малко приплъзване по меки настилки. Като вземат предвид съвкупността от тези изисквания на фермерите, конструкторите на селскостопански гуми постоянно ги усъвършенстват, но правилният избор за радиален или диагонален тип гуми си остава комплициран въпрос. Да предположим, че сте привързани към познатите старомодни диагонални гуми. И така, дали да ги запазите, като си спестите допълнителни средства, или пък да се възползвате от предимствата, предлагани от радиалните. Кога функционалните им възможности и преимущества си струват инвестицията? С настоящата статия ще ви запознаем с характеристиките и фактическите данни и на двата типа гуми, като се надяваме да ви помогнем при взимане на правилното решение.

3. NBОтпечатък

Диагоналните тип гуми все още са приложими за много машини. Те се произвеждат чрез намотаване на няколко слоя от здрава гумирана тъкан, които се застъпват диагонално един над друг (под определен градус) – за създаване на обединен единичен работен слой. Протекторът и страничната страна са така конструирани, че те действат заедно, а не самостоятелно. Преимуществото на кръстосаното изпълнение е, че то създава твърда здрава и издръжлива гума с усилени странични стени. Това я прави чудесен избор за машини, които при работа са застрашени от пънове и скали, или за оборудване, изискващо много стабилност – например за трактори, които често се движат по склонове. Диагоналните гуми като правило са по-евтини от радиалните. Недостатък – твърдостта на този тип гуми предава с по-голяма сила ударите от пътя към кабината, което намалява удобството при управление на трактора. Диагоналните слоеве прехвърлят движението напречно към каркаса на гумата, тогава нейната странична стена се огъва, протекторът поема допълнителните сили и също се изкривява, намалява се допирната площ със земята, намалява се сцеплението с пътя, увеличават се тягата и силата на отъпкване, почвата се уплътнява, нарастват щетите върху обработваемата земя.

4. Структура на гума

Радиалните гуми все повече се утвърждават на пазара за селскостопанска техника. Тъй като машините нарастват по големина и мощност, радиални гуми все повече отговарят на изискванията на днешното по-тежко оборудване. За разлика от диагоналните гуми, те са съставени от две части, които са конструирани да работят независимо една от друга. В радиалните гуми са положени стоманени корди, разположени перпендикулярно на посоката на движение на превозното средство. Над тази еднопластова основна армировка се полагат останалите слоеве, поддържащи протектора. Пластовете спомагат за поддържане на по-широк, по-плосък отпечатък на протектора и осигуряват повишена устойчивост на пробив от страна на пътя. Едно от отличителните предимства на конструкцията от две части на радиалната гума е, че огъванията в страничната стена не се прехвърлят върху протектора, което позволява по-добро сцепление, повишена полезна мощност и горивна ефективност, намалено уплътняване и запазване на почвата (радиалните елементи могат да имат 15 – 25% по-голям отпечатък от диагоналните гуми. Радиалните се износват по-бавно и осигурят по-гладко пътуване, като същевременно с тях може да се достигне по-висока скорост на пътя. Всички тези качества в крайна сметка допринасят за по-голяма производителност и ефективност на фермата.

2 Устройство на диагонални и радиални гуми

Какво представляват гумите от IF и VF?

Гумите IF/VF са радиални със странична стена, проектирана да осигури по-голяма якост и гъвкавост. Сегашните гуми IF/VF се произвеждат, за да посрещнат новите предизвикателства, пред които са изправени днешните фермери: а именно използване на все по-големи и по-мощни машини. Гумите оказват по-малко уплътняващо въздействие на почвата, по-малко намаляват добива. Ето защо гумите IF/VF издържат на по-голям товар с идентични размери от обикновените, работят с по-ниско налягане и реципрочно с по-голяма допирна площ на протектора със земята спрямо традиционните модели.

 

Цялата статия четете само в хартиеното или електронното издание на вестник "Гласът на фермера"

Прочетена 3336 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта