Колко мощност ви е необходима Избрана

На пазара съществува огромно количество модели, с различни размери и опции, които трябва да бъдат взети под внимание. И това е, без да говорим за цената. Ще ви помогнат препоръките на английското издание Farm Journal

Купуването на нов трактор е едно от най-сложните и трудни решения, които фермерът трябва да вземе. И може би първото нещо, с което трябва да се съобрази, е мощността. Колко точно му е необходима и как да получи най-доброто за парите си. Необходимата ви мощност зависи в голяма степен от нуждите на инвентара, с които работите и конкретните условия в стопанството. Ако тракторът ще работи в и около стопански сгради, то тогава маневреността е определящо условие. В такъв случай ще е по-подходящо да се спрете на четирицилиндров трактор. Напротив, по-дългата база на шестцилиндровия трактор ще се справи по-добре и по-стабилно с тежки прикачни и навесни машини.

Ако търсите нов трактор, то тогава ще платите между 300 и 800 британски лири за конска сила. По-високите цифри обикновено се дължат на по-високите нива на спецификация и допълнителните опции на трактора, но марките на производителите на двигатели и трактори също имат значение тук.

5238786 valtra n direct

Има и широк избор от мощности при някои трактори в диапазона 100 – 140 к.с. с достатъчно спецификации за избор, при които ще се наложи да платите от 260 паунда за конска сила.

В диапазона над 150 к.с. минималните цени се покачват до над 400 британски лири за конска сила в зависимост от допълнителните опции на трактора, но все пак остават под 800 лири. Това предполага, че тези машини предлагат по-добра стойност за похарчените пари, отколкото машините с по-малко коне и по-малко опции.

Лидер в този сектор е Zetor – той предлага най-ниската цена за конска сила в почти всички класове на мощност, в които присъства. Моделите на Kubota, Landini, McCormick, Massey Ferguson и Valtra в средния и горния мощностен клас постигат оптимална цена на конска сила, докато Case IH и John Deere имат "най-ниски разходи за притежание" в най-високите мощности.

Fendt обикновено се намира на върха във всеки клас на мощност, в който попадат машините му, с цени около 760 и 850 паунда за конска сила, като в най-високия клас достигат и до 900 паунда за конска сила. Това в голяма степен е отражение на високата спецификация на машините, но и на позиционирането на бранда като премиум клас.

Само фермерите, запознати с изискванията на своя инвентар, могат да знаят колко точно мощност им е необходима, особено за почвообработващи машини като култиватори, плугове, брани и т.н., необходимостта от мощност на които зависи от условията и вида на почвата, както и от релефа на конкретната местност.

5238776 new holland tractor

Като правило, операторът се чувства комфортно, когато тракторът може да се справя с работата не на пределите на възможностите си, а с малък резерв, който да използва при възникването на по-предизвикателни ситуации на полето.

В същото време инвентарът, задвижван от силоотводния вал, както и почвообработващите машини, са достатъчно предизвикателство за машината и е препоръчително те да работят при 1700 – 1850 оборота на двигателя, а не при 2200 об/мин, за да се осигури оптимално съотношение между извършваната работа и консумацията на гориво.

Купуването на твърде много мощност е скъпо. Ако изберете модел на New Holland T6 серия с мощност 140 к.с. вместо със 120 коня, цената ще се увеличи с почти 3500 паунда, Fendt 413 с мощност 135 к.с. ще ви струва 6300 паунда повече от версията със 115 к.с.

Ако изберете Deutz-Fahr Agrotron M 650 със 184 к.с., тази мощна машина ще ви струва 22 000 паунда повече от модел от същата серия с мощност 164 к.с.

Разбира се, изборът на по-мощна машина е оправдан в някои ситуации, например с оглед бъдещо разширяване на стопанството и закупуването на по-големи и производителни инвентари. Или ако искате работата да бъде свършена по-бързо на сегашните площи.

В идеалния случай, в детайлен инвестиционен план трябва да се опише наличната мощност и мощността, необходима за наличния инвентар.

5238790 kverneland plough

Изтича времето, когато могат да се купят машини с двигатели, отговарящи на стандарта Tier 3, които са по-евтини от новите екологични версии. Купувачите обаче могат да извлекат полза от модерните технологии на новите двигатели, като имат предвид какво може да им предложи системата power boost .

Двигателите с електронно инжектиране на горивото имат една много полезна функция, която освобождава допълнителна мощност при някои работни операции. Опцията, наричана от производителите Engine Power Management или Intelligent Power Management, използва сензори, за да открие автоматично кога е необходимо двигателят да превключи на различна консумация на горивото с увеличени мощност и въртящ момент.

Опцията е налична в широка гама модели трактори с различни размери. В общия случай тя осигурява 10 на сто увеличаване на мощността, но при някои машини достига до цели 20 на сто повече мощност с включена система boost. Внимавайте – производителите посочват големи стойности на увеличаване на мощността, като отбелязват разликата между мощността без система boost и с нея в горната и долната част на кривата на графиката на мощността, вместо да сравняват двата варианта при работа в еднакви ситуации.

Най-използваем power boost е при транспортни дейности, когато се работи на високи скорости и при работа с инвентар, задвижван от силоотводния вал. Но не очаквайте двигателят да ви даде повече мощност просто при включването на задвижването на силоотводния вал. Системата се активира само когато сензорите измерят значително натоварване на ВОМ-а.

5238791 new holland t6

Някои системи също компенсират мощността, абсорбирана от непрекъснато работещата хидравлична помпа, която задвижва радиатора или пневматична сеялка.

Фермерите, които използват тракторите си основно за работа със силоотводен вал или за транспорт, могат да спестят известно количество средства, като изберат машина с power boost.

Например, ако целта ви са 140 к.с., може да спестите около 7,5 на сто от цената на Case IH Maxxum 130 EfficientPower с мощност 143 к.с., като се ориентирате вместо това към модел Maxxum 110. Неговият 4.5-литров двигател дава желаната мощност и за ВОМ, и за транспорт, когато е оборудван с трансмисия 16х16, въпреки че без boost система мощността му е 121 к.с.

Claas Axion 800 дава дори по-голяма икономия, когато се използва тази функция – Axion 810 CIS има мощност до 210 к.с. за ВОМ и транспорт, което съответства на номиналната мощност на 840 CIS. В този случай спестявате до 15 на сто от цената.

И ако boost е значима опция, която да имате предвид, когато решавате кой трактор да закупите, не забравяйте да се уверите, че тя е активна, защото съществуват няколко варианта.

Например, допълнителна мощност е налична само за ВОМ-а при двата най-мощни модела на McCormick TTX / X70 и Landini 7 Серия. При транспортни дейности те продължават да работят на стандартна мощност. Същото се отнася и за версията Range Command 24×24 на New Holland T6 . Със скоростна кутия Electro Command тракторите на New Holland също имат power boost и за транспортни работи, но при по-ниска мощност. Системата за мениджмънт на двигателя при New Holland T7 и T8 и при Case IH Puma и Magnum също така компенсира мощността, изразходвана от хидравличната помпа.

Всички машини от сериите Claas Arion и Axion 800 също имат система за компенсиране на мощността, потребявана от хидравличната помпа, а в допълнение разполагат с повече мощност при работа на полето при работна скорост над 6 км/ч – например с дисков култиватор или скоростна сеялка.

Power boost е налична за полски операции и при тракторите Massey Ferguson 5400 Dyna-4, 6400 Dyna-6 и новите машини от Серия 7600.

Same Deutz-Fahr има система за компенсиране на мощността при всички случаи при тракторите Deutz-Fahr Agrotron и моделите на Same в същия мощностен клас. Подобен подход позволява на Case IH Steiger и New Holland T9 да постигнат оптимална мощност при работа.

JCB’s Fastrac 3000 Xtra са налични със система за мениджмънт на двигателя при транспорт. При тях съществува система, която позволява уникална икономия на гориво.

Прочетена 2289 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта