Как да избегнем клопките при покупка на трактор втора ръка Избрана

В помощ на фермера британското сп. Farmers Weekly е потърсило съветите на фирма с безукорна репутация, която се занимава с продажба на употребявана техника от 40 години

2 andlNBNB

Пазарът на машини втора употреба едва ли би могъл да бъде по-конкурентен, отколкото сега. Цените на използваните машини не се различават драстично от първоначалните им стойности при закупуването им като нови. Така че ако техниката работи още 4000 – 5000 часа до пълната амортизация, фактът не е за подценяване. Това означава, че трябва повече от всякога да се отдели внимание на машините, които са все още в движение. Търговците, на които се доверява британското сп. Farmers Weekly – Анди Дойл и баща му Тони Дойл, от фирмата Southwick са продавали употребявани трактори и комбайни от 40 години.

Семейната фирма Southwick Tractors Company от град Троубридж в графство Уилтшир(Югозападна Англия) е придобила безупречна репутация при търговията си с трактори, комбайни и селскостопански машини от най-висок клас както във Великобритания, така и за експорт. Фермерите знаят колко е важно да се разполага с напълно оборудвани машини за земеделска дейност и какви главоболия могат да ви се случат дори при продажбата на един симпатичен домашен любимец. „Голямо е разочароването ви, когато извадите от джоба си солидна сума пари за нещо, което изглежда в отлично състояние, и когато го докарате вкъщи да разберете, че сте измамен. Това е като да купите расово куче, а то да се окаже помияр – предупреждава Анди Дойл. – Но има начини да избегнете съмнителната покупка на машини втора ръка. Започва се от цената – ако тя изглежда твърде евтина, вероятно измамата е налице”...

3 dynNB

Възползвайте се от Интернет

В много отношения световната мрежа революционизира начина, по който купуваме използвани машини. Вместо да търсите машина, намираща се на търговска площадка в радиус от 15 мили от фермата, сега има много повече възможности за избор. Но съществуват и много акули – т.е. недобросъвестни търговци, готови да се възползват.

Правилото номер едно е да видите машината. Ако сте решили сериозно да купувате, преди да предприемете пътуването, помолете да ви бъде изпратено сканирано свидетелството за регистрация на машината или да поискате регистрационната табелка. Може малко да се потрудите, като се обадите на предишния собственик, за да сте сигурни точно какво се рекламира. Никога не давайте пари, докато не видите машината „на живо”.

4 hydrNBNB

При закупуване на трактор се придържайте към правилата:

• Първи впечатления – ако се натъкнете на заблуждаващи факти, тогава е малко вероятно повредата да е само козметична.

• Книгите за техническо обслужване са без особено значение, тъй като рядко се попълват. Проверете самите филтри, за да видите дали те са маркирани с часовете на последната сервизна дейност. Ако наистина искате да знаете предишното им състояние – тяхната история, обадете се на дилъра, откъдето първоначално идва тракторът. Ако имате някакви съмнения, поискайте регистрационния документ, както и да ви съобщят името и адреса на предишния собственик.

Чрез Googling(търсачка Google.com, за откриване името на непознат) бързо ще стигнете до телефонния номер на предишните ползватели и ако те са извършили някаква техническа промяна на машината, няма да ви откажат да ви съобщят причините на препродажбата и доколко добре са се грижили за трактора.

• Диностенд– дори дребните дилъри на техника втора употреба трябва да имат в наличност динамометър. Поискайте да видите как тракторът работи на пълна газ (до краен предел), за да се уверите каква максимална сила предава на вала. Изпитанието открива биене на вала и механични повреди. Ако изходната мощност е значително под мощността, тогава очевидно има нередности в двигателя.

• Изпитание в движение – подкарайте трактора по пътя и се вслушайте за виене, глухи и необичайни звуци. Разделете независимите спирачни линии и се уверете, че и двете страни работят. Преминете нагоре и надолу през всяка една скорост и се уверете, че това превключване се прави без съединителя.

• Показанията на приборите от измервателното табло – цифровите измерители не са непогрешими, те са податливи на повреди. Бъдете предпазливи към всяка машина, която мистериозно си е променила измерваните показатели в работния режим. Някои марки вече имат достоверен измерител на амортизационното време във вградения компютър, който предупреждава отговорния дилър за съдействие и намеса.

• Връзка и теглич. Повдигнете и преместете рамото за връзка, за да проверите основния напречен вал за наклон в шлицовото съединение. Подмяната е по-скъпа работа, отколкото можете да си представите. Също така проверете дали износването на теглича съответства на амортизационния срок.

• Хидравлика – за не повече от 25 лири може да се снабдите с хидравличен манометър и да го закачите до бързо освобождаващ се съединителен клапан. Включете го в задната част на трактора. Не е нормално измереното налягане да е по-малко от 150 bar.

•Силоотводен вал (РТО) – извършете проверка на предните връзки, не трябва да има нищо огънато и валът да се завърта, когато е включен.

• Двигател – при загрял трактор вдигнете капака. Потърсете изтичане на масло около гърбиците на клапаните. Изхвърлянето на малко дим е допустимо, но появата на пушек е сигурен знак, че не всичко е наред.

• 50 км/ч – по-голямата скорост, с която тракторът има право да се движи, е допълнителен бонус, но не забравяйте, че машината е втора употреба. Опцията 50 км/ч не означава непременно, че тракторът е снабден с въздушни спирачки от нов тип. Това обаче трябва да означава, че има истински спирачки на предната ос и извънгабаритни главини. Тракторите, които първоначално са проектирани за 40 км/ч и след това са пригодени за 50 км/ч, не получават предимство.

• Гуми. Гумите са основен компонент при оборудването на трактора. Цената им е висока, често след закупуването те се заменят с нови и затова типът, състоянието и качеството им са важен, обединяващ фактор за отстояване на цена при преговорите за покупко-продажба на машината. (В помощ на фермера за избора на гуми в. „Гласът на фермера” публикува материал в бр. 580 – бел. ред.) Един пример, който дава ориентировъчна информация: на трактор с мощност 150 к.с. се поставят гуми с ширина 600 – 650 мм. По-малките размери намаляват цената с около 2000 паунда (4490 лв.). Ако тракторът е оборудван с комплект гуми за 4000 – 5000 паунда (8980 – 11 200 лв.) и ако износването им не надвишава 50% , може да се заплати и повече. Разбира се, продуктите от водещи фирми като Michеlin например, също увеличават стойността.

Материала подготви инж. Алекс Петров

Прочетена 3263 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта