Програми за управление на стопанството: най-необходимите функции Избрана

Пазарът на програмно осигуряване за управление на фермите е пренаселен и объркан. Голямо количество от предоставяните услуги от различните производители чисто и просто не са необходими. Но в същото време има редица функции, които реално могат да повишат ефективността на агробизнеса.
Индивидуално управление на животните
Вече се предлагат програми, позволяващи да се проследява индивидуалната производителност на всяко животно. Защо да отглеждате овце с лоша вълна или лошо потомство? Защо да се отглеждат крави, потомството на които има нисък индекс на тегло? Замяната на тези животни с по-продуктивни вече повишава производителността.
Платформи като  Sapien Technology и Practical Systems позволяват да се записват данните за всяко отделно животно и да се проследява продуктивността му за определен промеждутък от време.
 
Карта на стопанството и картиране
Най-популярната опции на повечето услуги е картата на стопанството и функцията за картиране. Това е стара, но все още актуална, технология. Тя позволява да се направи план на стопанството, да се отбележат границите на засетите участъци, да се намери място за паша на животните. С нейна помощ може да се провеждат растително-защитни мероприятия или да се тори във всеки отделен сегмент на полето.
Технологията позволява да се записват данните за състоянието на животните, обработката на земеделските култури, информацията за наличните количества на склад, отчитане на продукцията. Всичко това се синхронизира с облака. Това позволява да се съхранява информацията, а също и я прави достъпна за други регистрирани потребители.
Биозащита
Биобезопасността е важен аспект, които фермерите трябва да управляват, особенно в контекста на здравето на животните. AgriWebb е пример за компания, която е създала платформа, използвайки ресурси от различни източници. Това позволява да се предостави на потребителя специална функция биобезопасност за планиране, управление, мониторинг и аудит на производството.
Управление на земеделските култури
Пазарът в тази посока е добре развит. Например, iPaddock е компания, която е разработена и принадлежи на фермер. Стопанството не само отглежда земеделски култури на площ от 100 000 дка, но и е създало приложение, което позволява да се прогнозират добивите и да се планира внасянето на средствата за растителна защита. Функцията на приложението за опръскването включва възможността за комбиниране на състава на препаратите за собствените резервоари. Програмата позволява на фермерите да запазят вече проверените смеси, от които са доволни.
Важна е функцията за възможност за прогнозиране на сезонните добиви. При въвеждане на данните от предходни сеитбени кампании, системата започва да прогнозира следващия сезон. Това позволява да се управлява маркетинга, дистрибуцията на произведената продукция, както и пръскането в зависимост от метеорологичните условия или да се вземе решение да се тори или не.
Съществуват множество старт апи и вече наложени компании, решенията на които предлагат различни опции и функции за управление на стопанствата. Задачата на земеделския производител е да разбере точно какви конкретни проблеми трябва да решава, преди да внедри едно или друго решение.
Икономическият ефект от внедряването на програмното осигуряване за управление на стопанството понякога е трудно да се определи. Освен това, е трудно да се оцени свободното време, което се появява на фермера за решаването на други задачи.

 

Прочетена 839 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта