Дронове издават здравната карта на полето и посевите Избрана

Двама млади френски конструктори, специализирали се в картографирането, се стремят да намалят разделителната способност на снимките за сметка на покриването на по-големи обработваеми площи

Алекс Петров

Вместо увод. Безпилотните летателни апарати или дроновете са най-новото попълнение в инструментариума на прецизното земеделие за събиране на масиви от ключови полетоданни, използвани за вземане на агрономически решения. На този етап те все още са нововъведения и регулацията на употребата им е на различни етапи в различни страни. Но земеделските стопани навсякъде вече са разбрали за потенциалните им ползи. Използването на безпилотни самолети за наблюдение на културите може драстично да увеличи добивите на стопанството, като същевременно минимизира труда, времето и разходите за обхождане на полето пеш или с превозно средство, както и за самолет, който да направи снимки над културите.

2 MG 4970

Картографирането отвисоко с безпилотни летателни апарати дава възможност за получаване на прецизен набор от геопространствени данни чрез фотографиране и светлинни измервания. Всяка точка съдържа цвят, което прави суровите данни нагледни и лесно разбираеми.. Френското списание FranceAgricole оценява достойнствата на методиката, с която се облекчава труда на фермерите, и поощрява създатели и производители на съвременната техника. Предлагаме ви репортаж за двама млади новатори от областта Бургундия.

„Все по-висок и все по-бърз полет на дрона с фиксирани крила – това се стремим да постигнем с нашите разработки, предназначени за фермерите. Искаме да им предложим технически новости на приемливи цени” – така обяснява целите на своята работа френският конструктор Жил Галине от фирмата Terranodrone, която се намира в малкото селце Дампиер-сюр-Ленот по горното течение на река Сона, в земеделската област на Франция – Бургундия. Фирмата е специализирана в точната картография – в областта на строителството, ж.п. транспорта, околната среда и селското стопанство. В тази сфера от услугите на малкото предприятие се ползват най-често зърнопроизводители и аграрни изследователски институти с практическа насоченост.

3 DSC04014

„Ние сме двама съдружници, Филип Бреда е геодезист, а аз съм геолог по образование, уточнява Жил, живо интересуващ се от авиомоделизъм и въздухоплаване. Ние сами изготвяме нашите летателни модели – с фиксирани крила или многороторно изпълнение.

Принцип на действие

Прелитайки над културите, дроновете могат да изглеждат като самолети-играчки, но те всъщност са надеждни, високотехнологични и много полезни устройства, оборудвани с GPS навигация, сензори и камери за въздушни снимки с висока резолюция. Устройствата позволяват заснемане на полето, безжично предаване на данни, картографиране и обработка на информацията с подходящ софтуер. Специализираният софтуер обработва веднага всички данни на заснетите изображения и изготвени карти на таблет, лаптоп или настолен компютър. Тази информация помага на стопаните да определят местата, които имат нужда от поливане, растителна защита или са готови за прибиране на реколтата.

4 MG 4999

Домашно изготвени дронове

Фермерите се нуждаят от картографията, за да определят нужните дози от торове за разпръскване в различните участъци или състоянието на самите посеви. „Искаме фермерите да извлекат полза от нашия опит и да им предложим адекватно решение”, твърдят френските съдружници. При картографирането е необходимо да се отчитат два основни параметра: точност и разделителната способност (резолюция). Точността при площите, засадени със зърнени култури, не е необходимо да е така прецизна, както например позиционирането на обектите при гражданското строителство. „За семепроизводителите точността е в диапазона от 2 до 5 см, обясняват Жил и Филип. – Докато за зърнопроизводителите можем да намалим точността от 10 см на 1 м. Резолюцията също е различна – по-близо сме от 10 см до 50 см за един пиксел, срещу 0,5 до 2 см / пиксел при семената.”

5 MG 4940

С намаляването на резолюцията се изменят параметрите на полета на дрона и той прелита на по-голяма височина – от 50 на 100 м. Така ъгълът на наблюдение се разширява и се увеличава площта, която дронът изследва за единица време. „Ние снимаме с обикновена камера, калибрирана за фотограметрия в спектър от зелена, червена и синя светлина. При картографиране на парцели с избуяли насаждения, компанията добавя сензорно устройство в инфрачервения спектър на светлината.

Съвместими карти

Когато облитането на обекта приключи, фотографираният запис се пренася за анализ на специфична софтуерна програма. Информацията се обработва посредством фотограметрични и географични информационни системи. Дронът е снабден с GPS устройство, което е съвместимо със снимачното оборудване. Тази техника позволява да се създаде глобална карта на парцела чрез сглобяване на всички снимки. „Ние работим в 2D и 3D измерения, обяснява Жил Галине. Благодарение на използването на ортофото техника (монтиране на аероснимки, трансформирани в ортогонална проекция – б.а.), ние преобразуваме данните, снимани отвисоко под различен ъгъл, като коригираме наклоните и деформациите по осите X, Y и Z. 3D е необходимо за по-качествено оценяване на земеделските култури. „В настоящия момент ние си сътрудничим с конструктори по агрооборудване, за да осигурим съвместимост на картограмите с терминалите на тракторите. Така фермерът ще разполага с пълна картина, която ще му помогне за вземане на правилни решения, при това в добро съотношение на цена и качество. Той ще може по-добре да контролира израстването на посевите и дозировката на внесените торове в полевите участъци, което ще му осигури и оптимални добиви” – категорични са съдружниците.

9. Hauteur colza 5cmpix 1

Точност от 5 до 50 см на пиксел

Пилотиране. Дронът работи в три режима: ръчно, с телекоманда и на автоматичен собствен полет.

GPS. Дронът е оборудван с акселерометър за измерване на ускоренията, жироскоп, датчици, преобразуватели и много други устройства. GPS с антената осъществява постоянна връзка с командния компютър за позициониране на дрона и съставяне плана на полета.

План на полета. Той е записан в компютъра. Пилотът определя точките за облитане и задачите за реализация върху въздушния или сателитен фон на парцелите.

Височина. Измененията в наситеността на зеления цвят съответства на различната височина на посевите от рапица. Снимката с резолюция 5 см на пиксел е направена във фаза образуване на завръз.

Фотосинтеза. Получаване на снимка с измерителен преобразувател в инфрачервения диапазон на светлината от площ, засята с царевица. Устройството позволява да се прецени активността на фотосинтезата за изследваното растение.

8 MG 4990 1

 

Прочетена 824 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта